Idén sokan választják Magyarországot
Gazdaság

Idén sokan választják Magyarországot

Minden idők egyik legjobb júniusán és egy kicsit gyengébb júliuson van túl a magyar szállodapiac. A nagy sportesemények most nyáron negatív hatással vannak a budapesti turisztikai piacra. A Párizsi Olimpia miatt is kevesebben jöttek júliusban Budapestre, a tavalyi év ezen időszakát pedig igencsak felfelé nyomta meg a magyar fővárosban rendezett Atlétikai Világbajnokság. Ettől függetlenül Budapesten és a nagyobb nyaralóhelyeken, így a Balatonnál is, alapvetően jó szezont futnak eddig a szállásadók.

„Rendben van a szezon. Egyelőre elégedettek vagyunk. Minden idők egyik legjobb júniusi forgalma után tavalyhoz képest egy kicsit gyengébb júliust produkáltunk, de erre számítani lehetett, mert tavaly ilyenkor rendezett Budapest Atlétikai Világbajnokságot, aminek a vendégszámát nyilvánvalóan nehéz lenne megismételni” – kezdte a nyári szezon értékelését Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a nagy sportesemények évében teljesen érthető, hogy visszaesik a városi turizmus. Idén Futball Európa Bajnokságot és Olimpiát is rendeznek, ez pedig a rendező országok kivételével mindenhol megérződik a turisztikai piacon.

„A Forma 1-es hétvége ugyanakkor nagyon jól sikerült, mint ahogy a nagyobb budapesti koncertek idején is jó telítettségeket produkálnak a fővárosi hotelek. Bár az idei évet még tavaly év végén valamivel több mint 400 forint fölötti euró-árfolyammal kalkuláltuk, a mostani 400 közeli árfolyamszint is megfelelő a hazai szállodaiparnak” – összegzett Flesch Tamás.

A budapesti szállodák idén egyre több amerikai vendéggel találkoznak, akik még többen lehetnek, ha jövőre elindulnak a közvetlen légijáratok Budapest és a nagyobb amerikai városok között. A direkt légi összeköttetés pozitív hatása érződik az egyre több kínai és dél-koreai turista érkezésével.

A palesztin-izraeli háború ellenére sok az izraeli turista, bár az újabb Iránnal való összetűzés veszélye miatt most leálltak a légijáratok, például a Wizz Air felfüggesztette az izraeli járatait. Ez értelemszerűen most egy hirtelen leállást jelent az izraeli turisták érkezését tekintve, de amint helyreáll a közlekedési kapcsolat, azonnal beindul onnan a turisztikai forgalom.

A vidéki szállodákba pedig a környező országokból érkezik sok vendég. Főleg lengyel, cseh és szlovák turisták fordulnak meg a vidéki szálláshelyeken. Amiben továbbra sincs változás, hogy az orosz-ukrán háború miatt elenyésző az orosz és az ukrán turisták száma. „A kitűnő nyári időjárás mindig egyértelműen segíti a turizmust a Balatonnál, és természetesen minden vízparton, akár tavasszal, akár nyáron, akár télen. Egy biztos, az idei nyáron a Balaton az időjárást tekintve nem maradt alul a tengerpartokkal vívott küzdelemben. Sőt, a szépen füvesített, parkos strandjaink kellemesebb környezetet biztosítanak a pihenéshez, mint a forró homokos, fák nélküli tengerparti strandok” – részletezte az idei évet Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője. A külföldi turisták szép számban mutatkoznak a Balatonnál, arányuk 20-25 százalék közé tehető. Örömteli, hogy egyre több küldőországból jelennek meg vendégek, a világ minden tájáról. Nélkülük nem lehet elképzelni a fejlődést a balatoni turizmusban - tette hozzá.

„Folyamatosan nyitni kell a külföld felé, meghívni minél több külföldit a Balaton megismerésére, kommunikálni kell feléjük a csodálatos természeti környezetet és az egész évben elérhető, kiemelkedő színvonalú szolgáltatásokat” – mondta Forsthoffer Ágnes. Nagyon szeretnénk, ha az őszi és a tavaszi időszakban újra sok leisure csoportot fogadhatnánk külföldről. Ők egy kicsit elmaradtak a korábbi években, de mi nagyon bízunk a visszatérésükben. Érdekes lehetne a Budapestre látogató külföldieket 1-1 éjszakára levonzani a tó mellé, bemutatni nekik a legszebb látnivalókat, így növelve az elő-utószezonban a vendégéjszakák számát – vélekedett. Elmondása szerint a tó alapkikapcsolódási élményei, lehetőségei mellett egyre erőteljesebben jelenik meg a programok iránti igény.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

Holdblog

Mentőöv az olajban fuldokló országnak

Egy buszsofőrből diktátorrá lett politikus és rezsimje szétloptak egy országot - írta keddi anyagunkban Zentai Péter, Zentuccio a venezuelai helyzetről. Most Venezuela gazdasági problémáival f

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orosz fehérorosz zászló