Óriási a baj, minden képzeletet felülmúló megarengésre figyelmeztetnek
Gazdaság

Óriási a baj, minden képzeletet felülmúló megarengésre figyelmeztetnek

Portfolio
A Japán déli Kjúsú szigetének partjainál csütörtökön bekövetkezett 7,1-es erősségű földrengés arra késztette a japán kormányt, hogy kiadja első figyelmeztetését az ország partjainál húzódó tenger alatti hullámtérből eredő megarengésre. A Nankai-ároknak nevezett területen bekövetkező megarengés meghaladhatja a 2011-es tragikus események okozta károkat - írta a Bloomberg.

Fumio Kishida miniszterelnök azonnal reagált a helyzetre, és óvatosságból lemondta tervezett közép-ázsiai útját. Az NHK nemzeti műsorszolgáltató folyamatosan tájékoztatja a lakosságot, míg néhány félvezetőgyártó üzem ideiglenesen leállította a termelést, a vonatok pedig lassított tempóban haladnak.

A megarengés egy rendkívül erős földrengés, amely általában két tektonikus lemez találkozásánál következik be. Japánban különösen veszélyesek ezek az események, mivel az ország több ilyen törészóna mentén fekszik.

A Nankai-ároknál bekövetkező megarengés meghaladhatja a 2011. márciusi földrengés és szökőár okozta károkat.

A fokozott rengésveszélyre vonatkozó elővigyázatossági figyelmeztető rendszert 2019-ben vezették be. Ez akkor lép működésbe, ha egy 6,8-as vagy annál nagyobb erősségű földrengés sújt egy olyan területet, ahol megatörések várhatóak, vagy ahol a lemezek rendellenes elmozdulását észlelik. A hatóságok különböző szintű figyelmeztetéseket adhatnak ki, és akár egy hétig is tanácsolhatják az embereknek, hogy távolodjanak el a szökőárveszélyes területektől.

Ez egy tanács arra vonatkozóan, hogy készüljünk fel arra a lehetőségre, hogy a nagyobb földrengések folytatódnak. Ez nem figyelmeztetés az előzetes evakuálásra, és nem is figyelmeztetés arra, hogy egy bizonyos időszakon belül földrengés lesz, de ez az első alkalom, így azt hiszem, az emberek rendkívül nyugtalanok lesznek

- mondta Kishida újságíróknak Nagaszakiban.

A Kjúsu partjainál csütörtökön történt 7.1-es erősségű földrengést követően több sérültről és korlátozott károkról érkeztek jelentések. A sziget ad otthont több nagy félvezetőgyárnak is, mint például a Sony, valamint a Taiwan Semiconductor Manufacturing, amely idén nyitott ott új gyárat.

A múltban a kisebb rengéseket nagy földrengések követték. Az előrengések két nappal a 2011-es 9-es erősségű földrengés előtt kezdődtek, amely a legerősebb Japánban mért földrengés volt. A rengés és az azt követő szökőár csaknem 20 000 ember halálát okozta, és a fukusimai nukleáris létesítményben leolvadást és sugárszivárgást idézett elő.

Egy kormányzati testület 2019-es elemzése szerint a legrosszabb forgatókönyv szerint több mint 230 000 halálos áldozatot követelhet egy Nankai-ároknál indult rengés.

A cégek gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre:

  • Az NHK megszakította olimpiai közvetítését, hogy tájékoztatást nyújtson a helyzetről.
  • A Central Japan Railway közölte, hogy gyorsvonatai lassabban közlekednek Tokió és Nyugat-Japán között addig, amíg feloldják a figyelmeztetést.
  • A Kyocera, elektronikai alkatrészgyártó vállalat közölte, hogy néhány berendezése megsérült egy kagosimai üzemben.
  • A Rohm chipgyártó vállalat ideiglenesen felfüggesztette működését Miyazakiban biztonsági ellenőrzések miatt.
  • A chipgyártáshoz szükséges szilíciumelemeket gyártó Sumco képviselője szerint a cég leállította Miyazakiban lévő üzemének működését.
  • A Suntory Holdings, a Suzuki és más vállalatok közölték, hogy ellenőrzéseket végeznek, és készenlétben várják a további fejleményeket.
  • A Kyushu Electric Power nevű regionális közműszolgáltató közölte, hogy munkacsoportot hozott létre az erőműveivel való kommunikáció megszervezésére. A vállalat szóvivője elmondta, hogy nukleáris erőműveiket - a Sagában található Genkai atomerőművet és a Kagoshimában található Sendai atomerőművet - a Nankai-árok rengését figyelembe véve tervezték.
  • A Chubu Electric Power, amely Japán középső részét látja el energiával, hálózatot hozott létre a központ és fióktelepei közötti kommunikáció megerősítésére.

Címlapkép: Getty Images

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

Holdblog

Mentőöv az olajban fuldokló országnak

Egy buszsofőrből diktátorrá lett politikus és rezsimje szétloptak egy országot - írta keddi anyagunkban Zentai Péter, Zentuccio a venezuelai helyzetről. Most Venezuela gazdasági problémáival f

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
zöld-világ-technológia-energia-megújuló-energia-energiahatékonyság-ESG-megújuló-energiaforrások-energiahatékonysági-irányelv-menedzsment-energiahatékonysági-kötelezettség