Küldik az oroszok a gázt Ukrajnán át, mégis idei csúcson a gázár
Gazdaság

Küldik az oroszok a gázt Ukrajnán át, mégis idei csúcson a gázár

A legfrissebb, péntek reggeli adatok szerint ma 38,5 millió köbméter földgázt küld az orosz Gazprom Ukrajna felé a szudzsai gázátadó és mérési ponton át, azaz kicsit többet, mint a tegnapi 37,3 millió köbméter – írja a Reuters a Gazprom adatközlésére hivatkozva.

Ez arra utal, hogy nincs különösebb gond a mérési pontnál, rendben jön az orosz gáz az Európai Unió felé. Az ENTSO-G szudzsai mérési pontjánál a szerdai fizikai gázforgalom Ukrajna felé (fekete vonal) még 42,1 millió köbméter volt, a tegnapi napra vonatkozó nominálás (szállítási megbízás) 42,4 millió köbméter volt.

szudzsa240809reggel

Mindezek fejlemények ellenére 40 eurónál, idei csúcsnál jár az Európában irányadó holland gáztőzsdén a szeptemberi határidős gázkontraktus ára, miközben rendkívül magasan, 86% körül jár az európai gáztárolók összesített töltöttsége. Ez fokozott bizonytalanságot tükröz a piaci szereplők körében, hogy mi lesz Szudzsával a harci cselekmények mellett, és esetleg az év végén lejáró orosz-ukrán tranzitszerződés előtt leáll-e a szállítás.

ttfszept240809
Forrás: tradingeconomics.com

Ez - amint írtuk - elsősorban Szlovákiának, Ausztriának és Magyarországnak lenne kedvezőtlen, mert ebbe a térségbe jut főként a gáz. Éves szinten Szudzsán keresztül mintegy 15 milliárd köbméter gáz jut az EU-ba, ami lefedi az évi 6 milliárd köbméteres osztrák, illetve a 6,5 milliárd köbméteres szlovák, valamint az ezen az útvonalon lebonyolított évi 1 milliárd köbméteres magyar hosszú távú gázszerződést, és ezen felül további gázmennyiségek áramolhatnak rövidebb kereskedelmi együttműködések keretében az unióba.

Ha kiesne mostanában kiesne az ukrajnai tranzit, akkor félő, hogy az év végén lejáró orosz-ukrán tranzitmegállapodás valamilyen formában való tovább élése (nyugati szereplő szerződne a szudzsai átvételi pontra, vagy azerinek mondott gázt hoznának itt be) is kiesne 2025-től. Így a hosszabb távú kínálati kiesés kockázatát is árazhatja a piac a mostani idegességet és árszintet látva, noha az évi 400 milliárd köbméter körüli uniós gázfelhasználásból ez a 15 milliárd csak alig 4%-ot tesz ki, illetve egy része át is terelhető a déli irányba a Török Áramlat felé.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Holdblog

Mentőöv az olajban fuldokló országnak

Egy buszsofőrből diktátorrá lett politikus és rezsimje szétloptak egy országot - írta keddi anyagunkban Zentai Péter, Zentuccio a venezuelai helyzetről. Most Venezuela gazdasági problémáival f

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
zöld-világ-technológia-energia-megújuló-energia-energiahatékonyság-ESG-megújuló-energiaforrások-energiahatékonysági-irányelv-menedzsment-energiahatékonysági-kötelezettség