Leáll az orosz gáztranzit Ukrajnán át a Szudzsa körüli harcok miatt? – Szokatlan adatok jönnek
Gazdaság

Leáll az orosz gáztranzit Ukrajnán át a Szudzsa körüli harcok miatt? – Szokatlan adatok jönnek

Portfolio
"Augusztus 8-án kijevi idő szerint délelőtt 10 órakor a földgáz tranzitja az európai vásárlók felé a benyújtott nominálások alapján történik" – ezt közölte szerda délelőtt az ukrán tranzithálózat működtetője a Reuters hírügynökséggel. Ez arra utal, hogy a háborús zónává vált Szudzsában a gázátadó állomáson rendben zajlik az orosz gáz továbbítása Ukrajna felé. Közben azt is látjuk, hogy a nominálások szokatlanul mélyre süllyedtek az elmúlt napokban, illetve a holnapi napra is.

Az elmúlt hetekben stabilan napi 42-42,4 millió köbméter földgázt továbbított a szudzsai gáztranzit állomás (ez éves szintre vetítve 15 milliárd köbméter körüli volument jelentene), amely az egyetlen pont, amelyen keresztül még orosz gáz jut az EU-ba Ukrajnán át. Éppen ezért kiemelten figyelik a gázpiaci szereplők szerte Európában, hogy mi lesz a sorsa az állomásnak, megsérül-e, illetve hogyan alakulnak a szállítási megbízások (nominálások) és a tényleges fizikai gázforgalom.

Az utóbbiak terén szokatlan csökkenés látszik az elmúlt napokban: ma már csak 39,4 millió köbméter a nominálások volumene, a holnapi napra pedig már csak 37,3 millió köbméter. Így tehát az, hogy önmagában a nominálásoknak megfelelően zajlik a gáztranzit a szudzsai állomáson, csak első ránázésre megnyugtató, hiszen egyrészt katonai cselekmények zajlanak a környéken az ukránok betörése miatt, másrészt maguk a nominálások is estek az utóbbi napokban. A harci cselekményekről ebben a hírfolyamban folyamatosan beszámolunk:

A gázhálózat üzemeltetők európai szervezete (ENTSO-G) nyilvános adatai alapján egyelőre nem látszik komolyabb változás, igaz a nominálás már holnapra is elérhető, és ott van esés, a fizikai flowra csak a mai napra van adat (az ábrán kWh/nap adatok látszanak, ezt nagyjából 10,55-tel kell osztani, hogy millió köbméterben is megkaphassuk az egynapi szállításokat).

szudzsa 240808

Mindenesetre a szudzsai gázátadó körüli helyzet nyugtalanító az európai gázpiacok szempontjából, hiszen ha az éves szinten 15 milliárd köbméter körüli mennyiség kiesne akár átmenetileg, akkor az hiányozna a szlovák, magyar, osztrák piacokról és fokozott áremelkedést is kiválthat. Az aggodalom még a holland TTF gáztőzsdén is látszik, ahol reggel a szeptemberi határidős gázár 39 euró/MWh felettre ugrott, ami idei csúcsközeli szint, igaz azóta kicsit korrigált 38 euróig az ukrán rendszerüzemeltető felőli fenti üzenet hatására.

ttf szept240808

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Egy természetes kísérlet

Olvasom. 2016. november 8-án India egy rendkívül merész kormányzati intézkedésbe fogott: a Modi-kormány azonnali hatállyal betiltotta a forgalomban lévő 500 és 1000 rúpiás bankjegyek használ

Holdblog

Mentőöv az olajban fuldokló országnak

Egy buszsofőrből diktátorrá lett politikus és rezsimje szétloptak egy országot - írta keddi anyagunkban Zentai Péter, Zentuccio a venezuelai helyzetről. Most Venezuela gazdasági problémáival f

Holdblog

Nem az az arany, ami fénylik

Kezdjük szemantikával: az arany nem egyenlő a menekülőeszközzel. Az csak egy funkciója a sok közül, ami gyakran működik, néha meg nem. Persze ha valaki se... The post Nem az az arany, ami fény

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tényleg összeomlásra számít a világ egyik leggazdagabb embere? És érdemes rá hallgatni?

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-1141998099