Kilőtt a gázár az ukrán támadás hírére, idei csúcson az árfolyam
Gazdaság

Kilőtt a gázár az ukrán támadás hírére, idei csúcson az árfolyam

Portfolio
Az ukrán energiaügyi miniszter szerda délután azt közölte a Reuters tudósítása szerint, hogy őket senki se kereste az oroszok közül a szudzsai gáztranzit állomás ügyében, amelynek környékén harci cselekmények zajlanak, és jelenleg rendben zajlik az orosz gáz továbbítása Ukrajnán át az Európai Unió felé. Ezzel együtt délután ismét intenzív emelkedést mutatott az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén a szeptemberi gáz ára, és csaknem 40 euróra ugrott, azaz idei csúcsról beszélhetünk.

A jelek szerint továbbra is fokozott az idegesség a nyár kellős közepén, 86% feletti tároló töltöttség mellett, az európai gázpiacon azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az oroszok egyetlen ukrajnai gáztranzit állomásának sorsa, hiszen Szudzsa városát csütörtök délutánra már el tudták foglalni az ukránok:

Délután Herman Galuschenko ukrán energiaügyi miniszter is megszólalt, aki szerint az oroszok nem intéztek kéréseket a gáztranzit állomás ügyében feléjük, és jelenleg rendben zajlanak a szállítások az EU felé. Ez délelőtt is így volt, akkor az ukrán gázhálózat üzemeltetője nyugtatta a kedélyeket:

Mindezek ellenére a holland TTF gáztőzsde szeptemberi határidős kontraktusának ára ismét meglódult az imént, és csaknem 40 euró/megawattóráig ugrott. Ez idei csúcs, illetve tavaly december eleje óta nem látott csúcsot jelent a legközelebbi határidős kontraktus árában. A mi régióban irányadó bécsi, olasz, német gáztőzsdei határidős gázárak is hasonló, 38-39 eurós magasságokban járnak a Reuters adatbázisa szerint, ami szintén nagyjából féléves csúcsnak felel meg.

A szudzsai tranzit ponton keresztül Ukrajnán át Szlovákiába, Ausztriába és Magyarországra megy elsősorban a földgáz a hosszú távú gázszerződéseknek megfelelően, így elsősorban ezen országok éreznék meg, ha esetleg leállna a tranzit. James Waddell, az európai földgázpiaci tanácsadó cég, az Energy Aspects vezető szakértője szerint erre van esély, mert vagy az oroszok, vagy az ukránok kihasználhatják a helyzetet arra, hogy vis maiorra hivatkozva leállítsák a szállításokat. Ekkor az történne, hogy idő előtt állna le az ukrán tranzit, mivel az orosz-ukrán tranzitszerződés idén év végéig szól, és egyelőre nagy találgatás volt arról, hogy mi lesz a sorsa 2025-től.

gazar ttf 240808
Kép forrása: tradingeconomics.com. A holland TTF gáztőzsde legközelebbi határidős kontraktusának áraalakulása (EUR/MWh).

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mentőöv az olajban fuldokló országnak

Egy buszsofőrből diktátorrá lett politikus és rezsimje szétloptak egy országot - írta keddi anyagunkban Zentai Péter, Zentuccio a venezuelai helyzetről. Most Venezuela gazdasági problémáival f

Holdblog

Nem az az arany, ami fénylik

Kezdjük szemantikával: az arany nem egyenlő a menekülőeszközzel. Az csak egy funkciója a sok közül, ami gyakran működik, néha meg nem. Persze ha valaki se... The post Nem az az arany, ami fény

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
németország-recesszió-sentix-konjunktúra-gazdaság