Portfolio signature

Történelmi csúcsra ugrott az MNB aranytartalékának értéke

Július végén történelmi csúcsközelben zárt az arany árfolyama, és emiatt minden idők legmagasabb, 6,8 milliárd euró értékű, aranytartalékával rendelkezett a Magyar Nemzeti Bank – derült ki a jegybank szerdai előzetes adatközléséből. A statisztika egyúttal arra is rámutatott, hogy részben azért ugorhattak meg áprilisban a jegybank devizakövetelései, mert akkor hívta le csendben a magyar állam a kínai devizahitelt, aztán a devizakövetelések júliusig tovább nőttek, és kilencéves csúcson, 34,5 milliárd eurón zártak. Mindezekkel együtt a jegybank július végi nemzetközi tartalékai (47,4 milliárd euró) csak hajszálnyira maradtak el a történelmi csúcstól.

A Feddel kapcsolatos kamatcsökkentési várakozások, Joe Biden elnökjelölti visszalépése, illetve a geopolitikai feszültségek együtt hajtották 2500 dollár közelében történelmi csúcsra júliusban az arany unciánkénti árfolyamát, ami igencsak meglátszott a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékának hó végén kimutatott értékén is.

aranynaposhosszabb240807

Az MNB előbb 2018. októberében tízszerezte meg az aranytartalékénak volumenét 1200 dollár körüli árfolyam mellett, amellyel akkor az aranytartalékok kimutatott értéke 1,1 milliárd euróra ugrott egyik hónapról a másikra. Aztán az aranytartalékok volumenét 2021. márciusában megháromszorozta 1700 dollár körüli árfolyamon, így a tartalékok értéke 4,4 milliárd euróra ugrott. Azóta feltehetően nem változott (érdemben) az aranytartalékok volumene, és így jött ki az, hogy idén júliusban a 2450 dolláros záró árfolyam mellett az aranytartalékok kimutatott értéke 6,8 milliárd dollárra nőtt, ami új történelmi csúcs.

Az aranytartalék 6,8 milliárd eurós értéke a július végi 47,4 milliárd eurós nemzetközi tartalékokon belül 14,3%-ot tett ki. Amint az alábbi ábra mutatja: ez nem jelent új csúcsot az arányszámban, volt már 16%-nál is ez a mutató 2022. áprilisában. Így tehát az aranytartalék felértékelődésével párhuzamosan a nemzetközi tartalékok egyéb összetevői is emelkednek, és ez tartja 13-14% körül az aranytartalék arányát.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés