Már 50 bázispontos vágást javasol a Fed-nek a híres recessziós indikátor megalkotója is
Gazdaság

Már 50 bázispontos vágást javasol a Fed-nek a híres recessziós indikátor megalkotója is

Portfolio
A híres amerikai recessziós indikátor megalkotója, Claudia Sahm szerint a Fed-nek 50 bázisponttal kellene csökkentenie a kamatokat szeptemberben, de egyelőre annál korábbi, úgynevezett vészhelyzeti kamatvágásra nincs szükség. Elmondása szerint, ha a bejövő adatok ne kezdenek el javulni, akkor a recesszió kockázata valós lehet.

Claudia Sahm, a New Century Advisors vezető közgazdásza szerint a vártnál gyengébb közelmúltbeli gazdasági adatok ellenére sem kell rendkívüli kamatcsökkentést végrehajtania az amerikai jegybanknak, azaz továbbra is a szeptemberi kamatdöntés lehet az, ahol elkezdődhet a kamatcsökkentési ciklus.

Ugyanakkor véleménye szerint vannak érvek az a szeptemberi 50 bázispontos kamatcsökkentés mellett és a jegybanknak minél hamarabb meg kell szüntetnie a túlzottan restriktív monetáris politikáját. Mivel a Fed folyamatosan nyomás alatt tartja az amerikai gazdaságot a magas kamatlábakon keresztül, Sahm figyelmeztette a jegybankot, hogy legyen körültekintő, és ne várjon túl sokáig a kamatcsökkentéssel. Főleg azért sem, mert a kamatok csökkentése csak hosszú hónapok alatt fejti ki teljes hatását a gazdaságra. 

 

„A legjobb eshetőség az lenne, ha fokozatosan és időben kezdené el a jegybank a kamatok csökkentését. De a recesszió kockázata továbbra is fennáll” – mondta.

Claudia Sahm volt az a közgazdász, aki bevezette az úgynevezett Sahm-szabályt, amely kimondja, hogy a recesszió kezdeti szakasza akkor kezdődik, amikor az Egyesült Államok munkanélküliségi rátájának háromhavi mozgóátlaga legalább fél százalékponttal magasabb a 12 havi mélypontnál. .

A vártnál rosszabb feldolgozóipari adatok, valamint a vártnál magasabb munkanélküliség fokozta a recessziótól való félelmeket, ami a japán carry trade leépítésével együtt rég nem látott nyomás alatt tartotta a globális piacokat a hét elején.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok gazdasága recesszióban van-e, Sahm nemmel válaszolt, bár hozzátette, hogy „nincs garancia” arra, hogy merre halad tovább a gazdaság. Ha az adatok tovább romlana, akkor nem zárható ki a recesszió bekövetkezése.

„Látnunk kell a munkaerőpiac és a növekedés stabilizálódását. A gazdaság lassulása valós probléma, különösen, ha a bejövő adatok romlása nem áll meg.”

A Sahm-szabályról és annak következményeiről itt írtunk bővebben:

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
„Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
donald trump