FONTOS A magyar gazdaságnak sem lenne fáklyás menet egy Trump-elnökség
Kijöttek a friss adatok: Kína még mindig nem talál magára
Gazdaság

Kijöttek a friss adatok: Kína még mindig nem talál magára

Portfolio
A szerdán közzétett vámadatok szerint a kínai import a vártnál gyorsabban nőtt júliusban, míg az export növekedése elmaradt az előrejelzésektől. - írta a Cnbc.

Az export dollárban kifejezve 7 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest, ami elmaradt a 9,7 százalékos növekedésre vonatkozó várakozásoktól a Reuters felmérése szerint. A júliusi adat is lassabb volt a júniusi 8,6%-os növekedésnél.

Ezzel szemben az amerikai dollárban kifejezett import júliusban 7,2%-kal nőtt, ami jóval meghaladta a 3,5%-os előrejelzést.

Kína importja az USA-ból júliusban 24%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségéből (ASEAN) származó kínai import 11%-kal, míg az Európai Unióból származó pedig 7%-kal emelkedett.

2024 eddigi szakaszát tekintve Kína importja az USA-ból 1,4%-os csökkenéssel maradt el, míg az export 2,4%-kal nőtt. Az USA-ba és az Európai Unióba irányuló kínai export egyenként mintegy 8%-kal nőtt idén. Ezzel szemben a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe irányuló export 12%-kal emelkedett.

Az Oroszországba irányuló kínai export amerikai dollárban számolva 3%-kal csökkent, míg az import 5%-kal nőtt.

Kína személygépkocsi-exportja jelentős mértékben, 26%-kal emelkedett és elérte az 553 ezer járművet. A háztartási gépek kivitele is növekedett: itt 17%-os bővülést regisztráltak. Az okostelefonok exportja is pozitív irányba mozdult el. Ugyanakkor a ritkaföldfémek kivitele visszaesett: itt egy jelentős, 19%-os csökkenést tapasztaltak.

A nyersolajimport terén is növekedés volt megfigyelhető: ez esetben 8%-os bővülést regisztráltak. A földgázimport pedig hasonlóan pozitív eredményt mutatott: itt egy 6%-os emelkedést mértek.

A múlt héten tartott sajtótájékoztatón kínai tisztviselők megerősítették meglévő intézkedéseiket és hangsúlyozták hosszabb távú céljaikat is - különösen fejlett technológia és más "új növekedési hajtóerők" fejlesztésére fókuszálva.

"A gazdaságnak nemcsak külső környezetéből eredő kihívásokkal kell szembenéznie" - mondta a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság egyik tisztviselője -, "hanem strukturális átalakulásból fakadó nehézségekkel is."

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
„Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
donald trump