Életjelet mutat a magyar ipar
Gazdaság

Életjelet mutat a magyar ipar

Portfolio
Az előző hónapok visszaesése után júniusban nőtt az ipari termelés májushoz képest. A növekedés azonban visszafogott, miután a hazai ipar húzóágazatai szenvednek.

Júniusban 0,5%-kal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest a KSH friss adatai alapján. A növekedés üteme szerénynek mondható, ám ennek is lehet örülni azután, hogy az elmúlt hónapok az ipar trendszerű visszaesését hozták.

Ahogy a fenti grafikonon látható, a hazai ipar kibocsátása a tavalyi évet nagyjából a 2021-es szintet töltötte, idén viszont csökkenni kezdett a termelés. Jelenleg több mint 3%-kal van a 2021-es termelési szint alatt az ipar. Ez nagyrészt azzal függ össze, hogy a hazai ipar két húzóágazata, a járműgyártás és az akkumulátorgyártás is gyengélkedik, miközben nincs olyan iparág, ami érdemben kompenzálni tudná ezeknek a romlását.

Az elmúlt hónapokban a külső kereslet gyengeségét mutatták a hazai exportadatok is, így nem meglepő, hogy az ipar sem igazi vesz lendületet. Az ugyan már a második negyedéves GDP-adatokból kiderült, hogy az ipar visszahúzta a növekedést, azt azonban eddig nem lehetett tudni, hogy miként alakult a június. Ebből a szempontból kedvező hír, hogy júniusban életjelet mutatott a magyar ipar.

A következő hónapok azonban minden bizonnyal hoznak még cikk-cakkokat. A belső kereslet jóval gyengébb annál, mint azt sokan várták, és egyelőre a külső kereslet sem tudja ezt kompenzálni, hiszen az európai ipar sem túl acélos. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek azt mutatják, hogy a szektor továbbra is gyengélkedhet, így egyelőre gyors növekedést nem igazán várhatunk a hazai ipartól sem.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
„Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Egyre nő az amerikai recesszió esélye