Baljós számok jöttek Németországból
Gazdaság

Baljós számok jöttek Németországból

MTI
Júliusban csökkent a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi vegyipari ágazati üzleti hangulatindexe.

Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján olvasható összefoglaló alapján a németországi vegyipari vállalatok üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató értéke mínusz 10,5 pontra, február óta a legalacsonyabbra csökkent a júniusi mínusz 5,0 pont után.

A vegyipart utolérte az általános gazdasági lassulás; a kereslet élénküléséhez fűzött remények nem teljesültek be - kommentálta az eredményeket Anna Wolf, az ifo intézet iparági szakértője.

A németországi vegyipari vállalatok aktuális helyzetének megítélését tükröző indikátor júliusban mínusz 9,9 pontra csökkent a júniusi mínusz 4,3 pontot követően, a vegyipari ágazat vállalatainak üzleti várakozásai pedig még jelentősebben romlottak: az indikátor mínusz 11,1 pontra, február óta a legalacsonyabb szintre csökkent az előző havi mínusz 5,7 pontról.

A keresleti viszonyok tovább romlottak a németországi vegyipariban, a teljesítésre váró rendelésállomány a becslések szerint még az előző havinál is alacsonyabb lesz.

A gazdasági felméréséből az is kiderült, hogy a gyenge kereslet miatt a németországi vegyipari vállalatok jóval kedvezőtlenebbül ítélték meg rendelésállományukat, mint egy hónappal korábban: a mutató a júniusi mínusz 35,7 pontról mínusz 41,5 pontra, tavaly szeptember óta a legalacsonyabbra esett júliusban.

Az ifo felmérésének tanúsága szerint a németországi vegyipari vállalatok tovább csökkentették termelésüket, és jelentős létszámleépítést terveznek a következő hónapokban.

Az ágazat szereplői szerint külföldről sem kap érdemi lendületet a német vegyipar: az exportvárakozások mutatója plusz 0,6 pontra emelkedett az előző havi mínusz 1,3 pontról.

A kapacitáskihasználtság az áprilisi 76,9 százalékról 74,8 százalékra csökkent júliusban, elmaradva a 82 százalékos hosszú távú átlagtól.

Németországban egyre több vegyipari vállalat vesztésre áll a nemzetközi versenyben az árak tekintetében, nem csak az energiaköltségek miatt. A bonyolult bürokrácia az amúgy is magas munkaerőköltségeken felüli terhet jelent. Ennek eredményeként Németország mint üzleti helyszín egyre kevésbé vonzó a vegyipar számára - tette hozzá Anna Wolf.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Nem az az arany, ami fénylik

Kezdjük szemantikával: az arany nem egyenlő a menekülőeszközzel. Az csak egy funkciója a sok közül, ami gyakran működik, néha meg nem. Persze ha valaki se... The post Nem az az arany, ami fény

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tényleg összeomlásra számít a világ egyik leggazdagabb embere? És érdemes rá hallgatni?

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kína-infláció-recesszió-export-afrika-amerikai-geopolitika-jelentős-feszültség