Az USA megint keresztülhúzhatja Kína számításait
Gazdaság

Az USA megint keresztülhúzhatja Kína számításait

Portfolio
Az amerikai recessziós félelmek erősödése Kínára is kedvezőtlenül hat. A kínai vezetés régóta próbálja élénkíteni a gazdaságot, de ezek az intézkedések eddig mérsékelt sikert hoztak csak, hiszen a belső fogyasztás nem kiemelkedő, most pedig az exportszektor lassult be, amit a júliusi adatok is alátámasztanak. Ezután fokozódhat a nyomás a kínai vezetésen is, hogy újabb lépéseket tegyen a növekedési célok elérése érdekében.

Van az a mondás, hogyha az Egyesült Államok Egyet tüsszent, az egész világ megfázik. Ez most is így lehet, különösen Kína esetében.

Az ország exportmotorját, amely létfontosságú az ország 5 százalék körüli növekedési céljának eléréséhez, most az USA keresletcsökkenésének jelei fenyegetik, hiszen egyelőre a fogyasztásvezérelt növekedési modell nem működik.

Az exportértékesítések esetén az elmúlt fél évben a kilábalás jelei látszódtak, ami segített tompítani az alacsony belföldi kereslet és az ingatlanpiac miatti nehézségeket. Még mindig három hónapos gyorsulás után az export dollárban számolva váratlanul 7%-ra lassult júliusban az egy évvel korábbihoz képest. Pedig egy hónappal korábban még 8,6% volt az export növekedése.

Ennek részben az lehet az oka, hogy a világgazdasági növekedés lassul, aminek legújabb jele éppen az USA-ból érkezik. Az Egyesült Államok Kína legnagyobb exportpartnere, még a kereskedelmi háború ellenére is. Ez nem meglepő, hiszen Kína a világ legnagyobb exportőre, az USA pedig a világ legnagyobb gazdasága.

Amennyiben az amerikai gazdasági lassulás tartósnak bizonyul, esetleg be is gyorsul, akkor Kínának ismét a belföldi kereslet élénkítésén kell elsősorban gyorsulnia. A Goldman Sachs közgazdászai most 15%-ról 25%-ra növelték annak az esélyét, hogy az Egyesült Államok recesszióba süllyedhet.

A kínai döntéshozók számára az az elsődleges, hogy megvédjék növekedési céljukat

– mondta Larry Hu, a Macquarie Group Ltd. kínai közgazdasági részlegének vezetője. „Ha Kína már nem támaszkodhat az export növekedésére, akkor vissza fognak térni a belföldi kereslet élénkítésére.”

Ráadásul az amerikai recessziós félelmek erősödése a Kínán kívüli feltörekvő piacok számára is fájdalmas. Olyan helyeken is, ahol Kína megerősítette már a pozícióit. Az ilyen tovagyűrűző hatások alááshatják a Hszi Csin-ping elnök kormánya által hirdetett stratégiát, amelynek célja a kereskedelem diverzifikálása azáltal, hogy több terméket szállítanak Vietnamtól Szaúd-Arábiáig.

A Nemzetközi Valutaalap Bloomberg által elemzett adatai szerint Kína exportjának mintegy 40%-a a feltörekvő és fejlődő gazdaságokba irányul, szemben a 2017-es, az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború előtti 33%-kal. Jing Sima, a BCA Research vezető kínai befektetési stratégája szerint a másik kockázatforrás az, hogy Kína export részesedése a globális feldolgozóiparban növekszik, és mára meghaladja a 30%-ot. „Ez Kínát különösen kiszolgáltatottá teszi a globális gyártás lassulásával szemben a globális kereskedelem egymással összefüggő természete miatt” – mondta.

Ráadásul Kína nagy feldolgozóipari beruházásai a visszafogott belső kereslet mellett lefelé nyomják az árakat, és egyes ágazatokban többletkapacitást eredményeznek. Ilyen körülmények között az erős külső kereslet elengedhetetlen a sikerhez. Felismerve a külső keresletet fenyegető kockázatokat, a kínai tisztviselők a belföldi fogyasztás élénkítésének szükségességét hangsúlyozták. A kormányzó Kommunista Párt a múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy a fogyasztói kiadásokat kiemelt politikai prioritássá teszi. Múlt szombaton pedig a kormány kiadott egy 20 lépésből álló cselekvési tervet a szolgáltatásokra fordított kiadások növelésére, bár ez kevés pénzügyi ösztönzőt és konkrétumot tartalmazott.

A kínai gazdaság problémáiról és a kínai részvénybefektetések időzítéséről itt írtunk részletesebben: 

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
„Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
donald trump