Rossz hírek a magyar gazdaság húzóágazatában: válság közeleg
Gazdaság

Rossz hírek a magyar gazdaság húzóágazatában: válság közeleg

MTI
A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató jelentősen csökkent júliusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérésének eredményei szerint. Az eredmények a magyar piaci szereplőkre is hatást gyakorolhatnak, mivel a német autóipari szereplők az egyik legaktívabbak az országban.

Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján olvasható összefoglaló alapján az ágazat vállalatainak az üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató értéke mínusz 18,3 pontra, több mint egyéves mélypontra csökkent a júniusi mínusz 9,5 pont után.

A német autóipar egyre inkább válságba csúszik

- kommentálta az eredményeket Anita Wölfl, az ifo vezető ágazati szakértője. A németországi járműipari vállalatok aktuális helyzetének megítélését tükröző indikátor júliusban több mint egyéves mélypontra, mínusz 6,8 pontra romlott a júniusi plusz 3,2 pontról.

A kilátások sem tűnnek az ifo adatai alapján túl rózsásnak. A következő fél évre szóló üzleti várakozások egyetlen hónap alatt jelentősen estek, egészen mínusz 29,1 pontra. Ez február óta a legrosszabb érték, júniusban mínusz 21,3 százalék volt. Csökkent a kapacitások kihasználtsága is, ez mindössze 77,7 százalékos, amely a sokéves átlagtól 9 százalékponttal marad el. A cégek mintegy 43,1 százaléka emellett arról számolt be, hogy rendeléshiány van a piacon, ez áprilisban még nem érte el a 30 százalékot. Az ágazat szereplői szerint külföldről sem kap lendületet a német járműipar: az exportvárakozások mutatója mínusz 16,8 pontra csökkent az előző havi mínusz 3,1 pontról.

Az is elhangzott, hogy várhatóan a következő hónapokban nem lehet majd jelentős előrelépésre számítani, a pesszimista hangulat tartósan együtt marad a német járműipari vállalatokkal.

Címlapkép forrása: Felix Kästle/picture alliance via Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
„Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőmérséklet-kína-hold-expedíció-hold-program-ásványi-anyagok-viz-felfedezés-bolygó