Nagy a baj: alig vásárolnak a magyarok!
Gazdaság

Nagy a baj: alig vásárolnak a magyarok!

Portfolio
Júniusban sem jött el a fogyasztási boom Magyarországon, hiába várták sokan a fordulatot az idei év második negyedévére. Bár a keresetek dinamikusan nőnek, a lakossági fogyasztás továbbra is kifejezetten gyengén teljesít. A KSH most megjelent adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztítva 2,6%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyítva minimálisan visszaesett.

Hiába növekszik 10% körüli mértékben a dolgozók reálbére, ez nem látszik meg a boltok forgalmában. A KSH adatai szerint egy hónap alatt 0,1%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene, így most 0,8%-kal múlja alul a 2021-es szintet. Ahogy az alábbi ábrán látszik, az elmúlt hónapok nem hoztak áttörést a kiskereskedelemben, pedig sokan azt várták, hogy a magyar gazdaságot idén a lakossági fogyasztás érdemben támogatja majd. A lakosság azonban továbbra is nagyon óvatosan költekezik, ami a gyenge GDP-adatokon is látszik.

Éves alapon 2,6%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom (naptárhatástól megtisztítva), ami alacsonyabb ütem, mint az elmúlt hónapok teljesítménye, amikor 3-4%-os növekedést mértek. Az ütemcsökkenés alapvetően a bázishatás eredménye, amíg ugyanis tavaly március és május között 10%-nál is nagyobb visszaesést láttunk a kiskereskedelemben, addig júniusban már "csak" 8%-os volt a csökkenés. Így nem meglepő, hogy mérséklődött az éves növekedés üteme.

Összességében a mai kiskereskedelmi adat kifejezetten gyenge lett. Az elmúlt két év inflációs válsága után a háztartások nagyon visszafogottan költekeznek, ezt jelzi az is, hogy a megtakarítási ráta az egekbe emelkedett. Habár a legtöbb makrogazdasági elemző az idei évre erős fogyasztásnövekedést várt, egyre biztosabb, hogy ez elmarad. A gazdasági helyzet megítélése és a jövővel kapcsolatos bizonytalanságok továbbra is arra ösztönzik a lakosságot, hogy ne tervezzen nagyobb kiadásokat és ne kezdjen bele jelentős beruházásokba. Az elmúlt hetekben ráadásul felerősödött a gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatos aggodalom, nemcsak az elemzők, hanem a kormány részéről is, ami szintén nem sejtet sok jót a fogyasztási kiadások alakulása kapcsán.

  • Júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,2%-kal bővült éves alapon. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,4%-kal növekedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,6%-kal emelkedett. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 7,3, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 2,9, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,4%-kal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 4,7, a használtcikk-üzletekben 5,2%-kal csökkent.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 14%-kal bővült.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 0,5%-kal emelkedett.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 18%-kal nőttek.

Az idei év első felében 2,7%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi, csaknem 8%-os visszaesés után, így nem meglepő, hogy a forgalom szintje még ma is a 2021-es alatt van.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tényleg új korszakba léptünk? Japánban megtörténhet az, amire harminc éve várnak
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Egyhónapos csúcson sikerült megállapodnia a forintnak