FONTOS Éppen kivégzik a piacokat - Mégis mi történik?
Visszaüzentek a horvátok: teljesen el tudnánk látni a Molt olajjal, miért kerüli Magyarország ezt a lehetőséget?
Gazdaság

Visszaüzentek a horvátok: teljesen el tudnánk látni a Molt olajjal, miért kerüli Magyarország ezt a lehetőséget?

Portfolio
Szijjártó Péter azon kijelentésére, hogy Horvátország nem megbízható olajszállító, éles reakció érkezett a horvát külügyminisztertől és az olajtranzitot végző JANAF menedzsmentjétől is. Utóbbi megerősítette a Portfolio múlt heti információját, miszerint a vezetéküzemeltető JANAF éves szinten 14 millió tonna körüli olajmennyiséget is fel tudna juttatni az Adria kőolajvezetéken Magyarország és Szlovákia irányába, és így teljes mértékben helyettesíteni tudná a két ország az orosz olajat, amelyet a Barátság II. vezetéken Ukrajnán keresztül kap. Erősen provokatív kérdést is belerakott a JANAF menedzsmentje a válaszba, amelyben azt firtatta, hogy „a magyar fél miért kerüli el a kőolaj JANAF rendszeren keresztül történő szállítását”.

Amint múlt pénteken megírtuk: súlyos váddal illette Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Horvátországot, azt állítva, hogy az ország "egyszerűen nem megbízható tranzitország", így ez "a végsőkig kiszolgáltatná Magyarországot", ha az Oroszország felőli olajszállítás valamiért leállna. A magyar tárcavezető három főbb okot jelölt meg arra, hogy miért nem tartja megbízható szállítónak Horvátországot, amelyekre tételesen reagált a JANAF:

  • "A piaci átlagos értékek ötszörösére emelték az olaj tranzitdíját a háború kitörése óta".
  • "Lehetetlenné tették a MOL számára, hogy hosszú távra kössenek le szállítási kapacitásokat."
  • "A vezeték kapacitásnöveléséhez szükséges beruházásokat nem végezték el, a maximális kapacitásról pedig soha senki által nem bizonyított adatokat adnak."

Erre még pénteken este éles válaszreakciót fogalmazott meg a horvát külügyminiszter. A Reuters tudósítása szerint Gordan Grlic Radman azt mondta:

Ez egy politikailag mélyen sértő kijelentés, amelyet nem vártunk az ország képviselőjétől, akinek rossz szándékú lépéseire régóta rendkívüli visszafogottsággal és mértéktartással reagáltunk.

A fentivel párhuzamosan egy hosszabb válaszüzenetet adott ki a JANAF menedzsmentje szintén péntek este a Linkedinen, amelyben egyrészt visszautasította a nem megbízható szállítással kapcsolatos vádat, másrészt rögzítette:

2023 februárjában a MOL-csoport képviselőivel együtt teszteltük a vezeték szállítási kapacitását a magyar határ felé eső szakaszon, és megállapítottuk, hogy havonta 1,2 millió tonna kőolaj szállítására képes. Ennek megfelelően a JANAF teljes mértékben ki tudja elégíteni a MOL-csoport pozsonyi és budapesti finomítóinak kőolajszükségletét.

Ezzel megerősítette a JANAF a Portfolio múlt csütörtökön megírt információját, miszerint a horvát cég a háttérben azt közölte a Lukoil-ügyben az érintett szereplőkkel, hogy éves szinten 14-14,3 millió tonna kőolajat is tudna szállítani Magyarországnak és Szlovákiának, és ezzel mindkét ország olajfinomítójának igényét teljes egészében el tudná látni.

A posztban tételesen rögzíti is a JANAF menedzsmentje: "A JANAF műszakilag és szervezetileg teljes mértékben készen áll arra, hogy a közép-európai finomítókat elegendő mennyiségű olajjal lássa el a teljes kapacitással történő működéshez. Ezért reméljük, hogy nyílt tárgyalásokon és együttműködésen keresztül kielégítő megoldást találunk a hosszú távú partnerség folytatására".

Azt is megjegyzi a menedzsment, tételesen reagálva a magyar külügyminiszter állításaira, hogy:

  • "A JANAF nemzetközi piacon tanúsított megbízhatóságát és bizalmát bizonyítja a hosszú távú partnerség a legnagyobb regionális és globális vertikálisan integrált olajtársaságokkal és olajkereskedőkkel. Köztük van a MOL-csoport is, amellyel a JANAF-nak a korábbi évekhez hasonlóan jelenleg is érvényes olajszállítási szerződése van. Szijjártó úr azon állítása, hogy a MOL-csoport nem köthet többéves szerződést a JANAF-fal, teljesen hamis."
  • "Teljesen valótlan, hogy a JANAF emelte a díjakat az elmúlt három évben. A díjak kiszámításához használt módszertan figyelembe veszi a vezeték egyes szakaszainak hosszát és kapacitáskihasználtságának mértékét, valamint a tárgyalási folyamatot, és nem kötődik jogi személyhez. A JANAF számítási módszertana a magyar fél képviselői előtt ismert, és semmi esetre sem önkényes."

A fentiek után a posztba azt a provokatív kérdést is beletették:

Ezúton kérdezzük Szijjártó urat, hogy a magyar fél miért kerüli el a kőolaj JANAF rendszeren keresztül történő szállítását. Meggyőződésünk, hogy itt nem a szállítás ára számít.

Ezután azt rögzítették: "Horvátország megbízható és nyitott ország az üzleti élet számára, teljesen ellentétben Szijjártó miniszter kijelentéseivel, amelyeket meggyőződésünk szerint számos, Horvátországban sikeresen üzletelő magyar vállalkozó visszautasítana."

A pénteki horvát üzenetekkel párhuzamosan egy aznap kora esti MCC-rendezvényen Hernádi Zsolt Mol-vezér azt rögzítette: amíg ők nem szólnak, addig nincs üzemanyagellátási veszély, és ilyen még akkor sem következne be, ha leállna a Barátság-vezeték, azaz megszakadna az orosz olajellátásunk. Szijjártó Péter pedig a fesztivál szombati napján az MTI tudósítása szerint már nem figyelmeztetett üzemanyag ellátási veszélyre, inkább csak arról beszélt, hogy szerinte az Európai Bizottság szervezte az ukránokkal közösen, hogy a Lukoil szállításait blokkolják. Amint szombaton megírtuk: ráadásul a Lukoil-szállításaiból csak az a rész esett ki, amit a Lukoil olajkereskedő cégével akartak átszállítani Ukrajnán, a többi három kereskedőcég át tudta juttatni a Lukoil olaját Magyarország felé.

Címlapkép forrása: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
németország-recesszió-sentix-konjunktúra-gazdaság