Rossz hír érkezett az eurózónából
Gazdaság

Rossz hír érkezett az eurózónából

MTI
Az előző havi nagy visszaesés után augusztusban a várt javulás helyett tovább romlott és gazdasági teljesítményromlást vetít előre a Sentix gazdaságkutató intézet euróövezeti konjunktúraindexe.
  • A Sentix konjunktúra-mutatószáma augusztusban a várt mínusz 5,5 pont helyett mínusz 13,9 pontra, a januári mínusz 15,8 pont óta a legalacsonyabb szintre esett vissza az előző havi mínusz 7,3 pontról. Júniusban még 0,3 ponton állt az index, a 2022. februári 16,6 pont óta először pozitív értéken. Júniusig a mutatószám 2023 októbere óta folyamatosan javult.
  • Az index mindkét összetevője, az aktuális helyzet megítélését és a hat hónapra előre tekintő kilátások megítélését számszerűsítő mutatószám romlott: az aktuális helyzeté az idén február óta a legalacsonyabbra, a kilátásoké 2023 decembere óta a legalacsonyabbra.
  • Az aktuális üzleti környezet megítélésének mutatószáma augusztusban mínusz 19,0 pontra csökkent az előző havi mínusz 15,8 pontról, a kilátások megítélése pedig mínusz 8,8 pontra plusz 1,5 pontról.
  • Az euróövezeten belül Németország mutatószámai romlottak a legnagyobb mértékben.

  • Az összesített index augusztusban mínusz 31,1 pontra, 2023 októbere óta a legalacsonyabbra esett a júliusi mínusz 19,0 pontról. Az aktuális üzleti helyzet megítélése 2020 júniusa óta a legrosszabb lett Németországban, az index értéke mínusz 42,8 pont volt a júliusi mínusz 32,3 pont után. Az üzleti kilátások megítélése 2023 októbere óta a legrosszabb, a júliusi mínusz 4,8 pont után, mínusz 18,5 pont lett.
  • Augusztusban mínuszba fordult a Sentix globális konjunktúraindexe is: a júliusi 5,9 pont után mínusz 1,5 pont lett, 2023 decembere óta a legalacsonyabb. Az aktuális üzleti környezet megítélése mínusz 0,6 pontra, január óta a legalacsonyabb szintre esett az előző havi 6,0 pont után, a kilátások megítélése pedig 2023 novembere óta a legalacsonyabb, mínusz 2,4 pont lett a júliusi 5,7 pont után.

A gazdasági szereplők fenti számszerűsített helyzetmegítélése a hosszú távú tapasztalatok alapján

az euróövezet esetében gazdasági teljesítményromlást, Németország esetében recessziót, globális szinten pedig stagnálást tükröz.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fed kamat inflacio federal reservve