Ragaszkodik az orosz gázimport lehetőségéhez Szlovákia
Gazdaság

Ragaszkodik az orosz gázimport lehetőségéhez Szlovákia

MTI
Rendkívül fontos az Ukrajnán át érkező gáztranzit fenntartása, mert bár vannak alternatív megoldások, ezek kihasználása a fogyasztói árak jelentős drágulásával járna - mondta hétfőn Pavol Kubík, az Eustream szlovák gázszállító vállalat szóvivője.

"Szlovákiának ugyan az időben befejezett beruházásoknak köszönhetően megvannak a két irányú (gázszállító) kapcsolatai a szomszédos országokkal, ám az alternatív források, a cseppfolyósított gáz szállítása magasabb költségekkel jár, mi több, ezt a lehetőséget bonyolíthatják egyes országokban a vezetékek szűk keresztmetszetei is" - mutatott rá Pavol Kubík a szlovák Sita hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette: ezen tényezők mindegyike a gáz fogyasztói árának nem elhanyagolható mértékű drágulásához vezetne.

Az orosz-ukrán gáztranzit szerződés 2024 végén lejár, és háborúban álló felekként egyelőre egyik fél sem hajlandó arra, hogy ezt követlen tárgyalások mentén megújítsa. Emiatt merült fel az, hogy Ukrajna a tranzitot azerbajdzsáni gáz becsatornázásával tartaná fent, de ez döntő részben orosz gázmolekula "átcímkézését" jelentené volumen és logisztikai okok miatt. Egyelőre nem tudni, hogy a tranzit az év végével folytatódik-e, illetve milyen formában, mert elvileg technikailag megoldható lenne az is, nagy nyugati cégek az orosz-ukrán határon foglalnának kapacitást a kereskedési platformokon, és ott átvéve az orosz gázt, Ukrajna már csak a tranzitban venne részt az oroszokkal való közvetlen szerződés nélkül, így közben továbbra is jutna bevételhez.

Az Eustream szóvivője a hírügynökségnek válaszolva elmondta: az Ukrajnán át Szlovákiába irányuló gáztranzit leállításának veszélye a jövő év kezdetétől valós, ám ennek a hagyományos gáztranzitnak a fenntartása rendkívül fontos a szlovákiai fogyasztók szempontjából éppúgy, mint a régió további fogyasztói számára is.

Pavol Kubík állítása szerint megvannak a lehetőségek az Ukrajnán át érkező gáztranzit fenntartására, ám azokról az érdekelt felek között egyelőre nem született megegyezés.

Elmondta azt is, hogy az Ukrajnán át Szlovákiába érkező gáz tranzitja a nagykaposi (Velké Kapusany) belépő ponton keresztül jelenleg a megrendelésekkel összhangban zajlik, ám ezeknek a megrendeléseknek a mennyisége jelentősen alacsonyabb, mint az ukrajnai válságot megelőző időkben volt.

Az, hogy év vége után fennmarad-e az orosz gázszállítás Ukrajnán át, a bécsi gáztőzsde, illetve a hosszú távú osztrák gázvásárlási szerződés miatt is lényeges. Utóbbiban egyes elméletek szerint az várható, hogy az orosz-ukrán tranzitszerződés lejártával egyszerre hagyna fel Bécs az orosz gázimporttal, és éppen azt kommunikálja az utóbbi hetekben, hogy nyugati irányból is el tudná látni magát, ha bármi miatt megszakadna keleti irányból a gázszállítás.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MNB-szolgáltatások-infláció-maginfláció-dezinfláció