Magának utalta az egyetemi hallgatók ösztöndíját a csaló, most ráfázott
Gazdaság

Magának utalta az egyetemi hallgatók ösztöndíját a csaló, most ráfázott

MTI
Az egységes felsőoktatási rendszert, a Neptunt feltörő csalót fogott el a rendőrség. A letartóztatásban lévő fiatal férfit több mint száz rendbeli bűncselekménnyel gyanúsították meg. Többek között a hallgatók ösztöndíjait is magának utalta át - közölte sajtótájékoztatóján Farkas Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője hétfőn.

A rendőr ezredes az eseményen elmondta, a nyomozást novemberben rendelték el, ekkor egy felsőoktatási hallgató jelezte, hogy az ösztöndíja nem érkezett meg a számlájára.

A vizsgálat során kiderült, hogy a csaló a Neptun-rendszert feltörve több számlaszámot átírt, majd az azokon lévő összegeket magának utalta át, később pedig visszaállította az adatokat.

A gyanúsított azzal terelte el magáról a gyanút, hogy a saját számlájával is ugyanígy járt el. Farkas Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a legfigyelmesebb hekkerek is hagynak maguk után digitális nyomokat, ezen kívül a pénzintézetek biztonsági rendszerei is elég fejlettek már ahhoz, hogy a gyanús utalások nagy részénél riasszák a bankokat.

A csaló a Neptunban vizsgaidőpontokat és érdemjegyeket is átírt, az ezredes szerint „a határait próbálgatta”. A nyomozók a vizsgálat kezdetekor azt tisztázták, hogy magányos elkövetővel, vagy bűnszervezettel van-e dolguk. A adatok azt igazolták, hogy a csalónak nem volt társa, egyedül követte el a bűncselekményeket - részletezte Farkas. Az elkövető több magyarországi felsőoktatási intézmény, illetve egy holland egyetem adatbázisába is betört, utóbbi esetben még vizsgálják, hogy tette bűncselekménynek minősül-e. Olyan videót is előkerült a gyanúsított eszközeiről, amelyen

részletesen elmagyarázza, hogy miképp lehet a Neptunból mások személyes adataihoz hozzáférni.

A magyar állampolgárságú férfit információs rendszer, illetve adat megsértésével, valamint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással gyanúsítják, előbbi akár öt, utóbbi három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A rendőrség eddig százharminc esetet vizsgált az ügyben, a nyomozás még folyamatban van.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
munkaéjjelfiataldolgozo