Elemző: kritikus szint közelében a forint, egyre nagyobb a veszély
Gazdaság

Elemző: kritikus szint közelében a forint, egyre nagyobb a veszély

Portfolio
Az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok elemzők szerint rossz hírt jelentenek a forint szempontjából. Bár a külkereskedelmi többlet jelentős, mostanra már alacsonyabb, mint korábban volt, miközben az export és az import is visszaesik.

Júniusban a külkereskedelmi forgalom értéke mind az export, mind az import oldalon csökkent – euróban számítva 10,4, illetve 7,8 százalékkal. Bár az első becslésnél a KSH még nem közli a volumenváltozást, de az előző havi árindexek alapján arra következtethetünk, hogy az export volumene 7,5-8 százalék között, míg az importé 5 százalék feletti mértékben eshetett vissza - írja kommentárjában Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Az export volumenének jelentős visszaesése kedvezőtlen hír – és vélhetően részben magyarázza a vártnál kedvezőtlenebb második negyedéves GDP-adatot, ugyanakkor rossz előjel a szerdai ipari termelési adat szempontjából is.

"Az export gyengélkedésében vélhetően továbbra is az alacsony külső kereslet játszik szerepet, mely különösen is a járműgyártás és az akkumulátorgyártás teljesítményét húzza vissza – bár ez egyben azt is jelenti, hogy az elektromos autózásra való átállás a vártnál lassabban halad, de a német ipar pont az ellenkezőjétől, a hagyományos autók iránti alacsony kereslettől szenved, azaz a járműgyártás problémája általános" - emelte ki Regős. Az export mellett azonban az import is jelentősebb mértékben csökkent – ez a kivitel visszaesése mellett az alacsony beruházási volumen eredménye.

"Összességében az egyenleg 1,1 milliárd euró, ami nem alacsony, de az egy évvel korábbitól jelentősebben elmarad. Ez a forint szempontjából vegyes helyzetet jelent: bár vélhetően a folyó fizetési mérleg többlete fennmarad, ami támogatja az árfolyamot, de a kedvezőtlen export és így várhatóan gyenge ipari adatok rossz hírt jelentenek a forint szempontjából is, ami a mostani kritikus, 400-at közelítő szinten különösen is veszélyt jelent" - véli Regős Gábor.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A forint ma nemzetközi hatásokra esik, amelyet itt követünk:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Janaf Horvatorszag Lukoil koolaj Adria vezetek