FONTOS Milyen uborkaszezon? Pánik a tőzsdéken
 
Portfolio signature

Bod Péter Ákos: A súlyos hazai demográfiai helyzeten nehéz javítani, rontani könnyebb

8051, 7234, 6040. Három egymást követő év eredményadata. Az üzleti életben az ilyen adatsor súlyos kérdéseket vet fel, válságteamet igényelne.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

De nem gazdasági folyamat számai ezek. A június havi születések száma volt ennyi 2022-ben, 2023-ban és idén. A júniusi 6040 váratlanul súlyos adat, és nem egyetlen rossz hónapról van szó; a KSH közleménye szerint 2024 első felében csupán 37 898 gyermek jött világra Magyarországon, csaknem tíz százalékkal kevesebb a 2023. január–júniusinál. E félévben 62 190-en haltak meg, ezzel a természetes fogyás meghaladta a 24 ezer főt.

A demográfusoknak sokat mond, hogy a félévben a teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke 1,36. Egy évvel korábban 1,49 volt; ennek a mutatónak kellene 2 fölött lenni ahhoz, hogy az ország népessége újratermelődjön, minden más egyéb körülmények változatlansága mellett.

Egy ország népességszámának alakulása sokféle társadalmi folyamat eredője: a születésszám mellett alakítja a csecsemőhalandóság és általában a mortalitás mértéke, javíthat rajta az életkor kitolódása, valamint a be- és kiáramlások pozitív egyenlege.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés