Taylor Swift koncertjei fellendítették a német gazdaságot?
Gazdaság

Taylor Swift koncertjei fellendítették a német gazdaságot?

Portfolio
Németország gazdasági nehézségei ellenére a fogyasztói hangulat az országban meglepően pozitív. Erre a paradoxonra kedden derült fény, amikor kiderült, hogy Németország volt az egyetlen nagy euróövezeti gazdaság, amelynek a második negyedévben csökkent a kibocsátása. Ezzel párhuzamosan a júliusi felmérési adatok a német fogyasztói bizalom újabb javulását mutatták, és majdnem elérték a 2022 februárjában, az ukrajnai háborús visszaesés előtt mért szintet – írja a Bloomberg, amely szerint Taylor Swift koncertjei húzhatták meg a fogyasztást.

Az Európai Bizottság által mért németországi fogyasztói hangulat mostanra megközelítette az ukrán háború előtti szintet, megelőzve ezzel Franciaországot és Olaszországot is. A fogyasztói optimizmus és a gazdasági teljesítmény – a német gazdaság 0,2 százalékkal csökkent a második negyedévben– közötti eltérés részben a növekvő fizetéseknek tulajdonítható.

„A fogyasztói hangulat nem olyan erős, mint a világjárvány előtt, de a vásárlóerő nőtt” — mondta Christiane von Berg, a Coface hitelbiztosító vezető közgazdásza a hírügynökségnek.

2024 első negyedévében a német munkavállalók történelmi reálbér-növekedést tapasztaltak, a legmagasabbat az adatsor 2008-as kezdete óta. Júliusban más hangulatmutatók is javultak, a németországi szolgáltatási bizalmi index emelkedett, miközben az euróövezet szinte összes többi országában visszaesett. A GfK piackutató intézet a jobb jövedelmi kilátásokat és a kissé jobb vásárlóerőt jelölte meg a hangulatjavulás fő mozgatórugójaként.

A pozitív hangulathoz hozzájárulhatott a Németország által júniusban megrendezett UEFA labdarúgó Európa-bajnokság is. Szurkolók ezrei látogattak el az országba, Berlin 2,5 millió sportrajongót fogadott. A korábbi labdarúgó-tornák azonban nem mutattak egyértelmű mintát a hangulatra gyakorolt tartós hatás tekintetében.

Egyes szakértők szerint Taylor Swift koncertjei jelentősebb hatással lehettek a fogyasztásra.

A jelenlegi optimizmus ellenére a német fogyasztóknak kihívásokkal kell szembenézniük, ha fenn akarják tartani derűlátó magatartásukat. A csődök száma 2016 nyara óta a legmagasabb szintre ugrott, és a németországi feldolgozóiparban csökkenő termelés megnehezítheti, hogy a vállalatok tovább növeljék a béreket.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
neuralink neuron agy