Nagyon rákapott Európa az akkumulátoros energiatárolókra
Gazdaság

Nagyon rákapott Európa az akkumulátoros energiatárolókra

Az európai akkumulátoros energiatárolási piacok jelentős fejlődésen és növekedésen mentek át, különösen az elmúlt három évben - derül ki a SolarPower Europe európai napelemes iparági szervezet jelentéséből. A folyamat fő hajtóerői az időjárásfüggő megújuló energiaforrások rendszerbe integrálásának igénye, a technológiai fejlődés, és a támogató szabályozói környezet, de az akkumulátoros energiatároló rendszerek (Battery Energy Storage Systems - BESS) gyors terjedése hatékony és költséghatékony válasznak is tekinthető az orosz-ukrán háború európai energiaellátás biztonságát fenyegető veszélyre is. A technológia a megújuló energiatermeléssel párosulva egyre inkább megoldást nyújt az ellátásbiztonság, megfizethetőség és fenntarthatóság trilemmájára.

2023-ban Európában 17,2 gigawattóra (GWh) új akkumulátoros energiatároló kapacitást telepítettek, 94%-kal nagyobbat, mint 2022-ben. Ezzel 2023 volt egymás után sorban a harmadik olyan év, amelynek során az éves piac lényegében megduplázódott.

solar

A napelemes piaccal párhuzamosan a növekedés zöme, 70%-a (12 GWh) a lakossági szegmensben ment végbe, amit elsősorban a magas villamosenergia-árak, illetve a háztartások részleges önellátásra való törekvése hajtott. Az ígéretes és jórészt kiaknázatlan kereskedelmi és ipari szegmensben 1,6 GWh-val bővült az akkumulátoros energiatároló kapacitás, míg a hálózati akkumulátor kapacitás 3,6 GWh-val nőtt.

A 2023-as bővülésnek köszönhetően Európa teljes működő akkumulátoros energiatároló flottájának kapacitása gyakorlatilag egyetlen év alatt megduplázódott, és 35,8 GWh-ra nőtt az év végére. Az éves piac szerkezetéhez hasonlóan a kumulatív értéken belül is a háztartási szegmens adta a legnagyobb, 63%-os részt, a közmű-léptékű kapacitások részaránya 27%-ot, a kereskedelmi és ipari szegmens pedig 10%-ot tett ki.

Az országok közül Németország vitte a prímet 5,9 GWh újonnan telepített kapacitással, ami 2022-höz képest 152%-os növekedést jelent, majd Olaszország (3,7 GWh, +86%) és az Egyesült Királyság (2,7 GWh, +91%) következik a sorban. A 4. és 5. helyen talán némi meglepetésre a lakosságszám és terület szempontjából Magyarországhoz hasonló két ország, Ausztria és Csehország található.

SolarPower Europe

Ausztriában több mint 1 GWh új akkumulátoros energiatároló kapacitás települt 2023-ban, 95%-kal több, mint a megelőző évben, míg Csehország több, mint 900 MWh-t telepítve lényegében megháromszorozta éves piacát.

Előre tekintve, az akkumulátoros energiatárolás kilátásai a SolarPower Europe szerint fényesek. Az energiaátmenet fő trendje, az időjárásfüggő megújuló energiaforrások folyamatos terjedése szorosan összefügg a villamosenergia-rendszer flexibilitását növelő tiszta források, például az akkumulátorok térnyerésével, a hálózatok korszerűsítése mellett pedig a szállítás és a fűtés villamosítása is az akkumulátoros energiatároláson alapul. A BESS alkalmazására a várható további technológiai fejlődés, illetve az ennek köszönhetően várható jelentős költségcsökkenés is élénkítőleg hathat.

Mindemellett azonban a napelemes iparági szervezet szerint az akkumulátoros energiatárolás további elterjedését támogatandó szükséges egy erős és stabil szakpolitikai és szabályozási keret kialakítása is.

Ami a piaci kilátásokat illeti, a várakozás szerint 2024-ben a háztartási szegmens által telepített új kapacitás ugyan csökkenhet, de az általa hagyott rést a nagyméretű, kereskedelmi és ipari célú, illetve hálózati akkumulátorok kitöltik majd. Így a piac tovább növekedhet idén, a SolarPower Europe által legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint mintegy 22,4 GWh-val.

Ez újabb rekordot jelentene, azzal együtt, hogy a 2023-ban regisztrált 17,2 GWh-s bővülést csak mintegy 31%-kal haladná meg, ami jelentősen elmarad az elmúlt évek 100% körüli éves növekedési rátájától. A 2025-2028-as időszakban az évente Európában települő akkumulátoros energiatároló kapacitás szintén évi 30-40%-kal növekedhet a prognózis szerint. Így a médium szcenárió szerint 2028-ban 78,1 GWh-nyi új akkumulátoros energiatároló kapacitás jöhetne létre Európában.

Az alacsony és magas növekedési forgatókönyv ugyanakkor jelentős eltérést mutat a médium szcenárióhoz képest. Előbbi szerint az Európában újonnan települő akkumulátoros energiatároló kapacitás 2024-ben 14,4 GWh-ra csökken a 2023-as 17,2 GWh-ról, majd fokozatosan 34,1 GWh-ra emelkedik 2028-ig. A magas növekedési forgatókönyv szerint ugyanakkor idén 29,6 GWh-val is bővülhet az európai akkumulátoros energiatároló kapacitás, 2028-ban pedig az új telepítések már akár elérhetik a 135 GWh-t is.

SolarPower Europe

A három vizsgált növekedési forgatókönyv megvalósulása esetén az összesített európai telepített akkumulátoros energiatároló kapacitás a 2023-as 35,9 GWh-ról 2028-ig 260 GWh-ra (médium szcenárió), 150 GWh-ra (alacsony növekedési szcenárió) vagy 404 GWh-ra bővülhet (magas növekedési szcenárió), vagyis öt év alatt akár meg is tízszereződhet.

SolarPower Europe

A következő évek fontos trendje lehet az is, hogy a hálózati szolgáltatási követelmények változásával párhuzamosan jelentősen megnyúlhat a közüzemi akkumulátorok átlagos tárolási időtartama is. A villamosenergia-rendszer rugalmasságára vonatkozó igények erősödésével az átlagos tárolási időtartam a jelenlegi körülbelül 1,5 óráról a következő években a 4-8 óra felé mozdulhat el.

Az előrejelzés szerint a következő években egyre gyakoribbá válnak majd a helyben (azonos csatlakozási ponton települő) jelentős akkumulátoros energiatároló kapacitással kombinált nap- és szélerőművek is. Az akkumulátoros energiatárolóval együtt telepített nagy naperőművek költség-versenyképessége ugyanis tovább javulhat.

Az energiaellátás teljes élettartamra számított költsége (LCOE) a tárolóval kombinált napelemparkok esetében már 2023-ban jóval alacsonyabb tartományban állt, mint a gáztüzelésű csúcserőművek esetében, és nagyjából a zárt ciklusú gázturbinákéval egyezett meg a Lazard amerikai befektetési bank elemzése szerint. Az összevetés ugyanakkor nem lehet teljes, már csak azért sem, mert az akkumulátorok órákban, legfeljebb néhány napban mérhető tárolási időtartamához képest a gáztárolókban raktározott földgáz a betárolás után lényegében szinte bármikor kitárolható és felhasználható energiatermelésre. ( - a szerk.)

SolarPower Europe

Az időjárásfüggő termelés ingadozásait bizonyos mértékben kiküszöbölni képes hibrid erőművek versenyképességének javulását a naperőmű komponensek költségcsökkenésén túl az akkumulátoros rendszerek költségeinek mérséklődése is hajtja. A kisebb rendszerek költségei 21%-kal, a nagyobb rendszerekéi pedig átlagosan 30%-kal eshetnek 2030-ig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.

SolarPower Europe

Magyar szempontból külön érdekes, hogy hogyan tudott a hazánkhoz hasonló méretű Ausztria és Csehország az európai akkumulátor-telepítési toplista 4. és 5. helyére befutni. Mások mellett e két ország is kormányzati beruházási támogatási programokkal, illetve pénzügyi ösztönzőkkel segíti elő az akkumulátor-telepítéseket. Ausztriában ez a háztartásokon túl kiterjed a kereskedelmi szegmensre is, Csehországban azonban a támogatások a lakossági szegmensre fókuszálnak.

A cseh új zöld megtakarítási program a tiszta elektromos rendszerek valamennyi formájának telepítését ösztönzi, a napelemekét, a hőszivattyúkét, az elektromos töltőkét és az akkumulátorokét is. A cseh háztartások 2023-ban összesen 910 MWh napelemekkel kombinált akkumulátoros energiatároló kapacitást telepítettek, így Európán belül Csehországban jár együtt a legszorosabban a napelemek és akkumulátoros energiatárolók terjedése (a települő akkumulátor kapacitás 94%-a napelemekkel együtt létesült).

Csehország 2022-ben vezette be a zöld megtakarítási programot az EU Modernizációs Alapját felhasználva. A példás beruházási támogatási program a lakóingatlanok energiahatékony felújítását célozza, anélkül, hogy korlátozná a támogatásra jogosult létesítmények számát. A közcélú hálózattól való függés csökkentésének vonzerejét az is növeli Csehországban, hogy a lakossági villamosenergia-árak a legmagasabbak között vannak Európában (38 euró/kilowattóra 2024 áprilisában vs a 24 eurós európai átlag).

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
technológia-orvos-tudomány-kutatás-implantátumok