BOAT-esemény során észlelték a valaha mért legmagasabb energiaszintet
Gazdaság

BOAT-esemény során észlelték a valaha mért legmagasabb energiaszintet

Portfolio
A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) kutatói által vezetett tudóscsoport egy kivételes erejű gammakitörést azonosított, amelyet minden idők legfényesebbjének (BOAT) mértek. Ez a fénysebességhez közeli energiaszinteket szabadított fel. Az anyag és az antianyag közel fénysebességgel ütközhetett, megsemmisítve egymást, és energiájukat szétlökve az univerzumba, amely a nagy bumm óta a legerősebb lehetett – derül ki a Science China című folyóiratban közzé tett tanulmányból.

A kínai és amerikai űrteleszkópok adatainak elemzésével a csapat a BOAT esemény során egy 37 millió elektronvolt (MeV) energiaszintnél tetőző spektrumvonalat észlelt. A robbanás különböző nagyenergiájú részecskékből, köztük elektronokból és pozitronokból állt, amelyek valószínűleg annihiláción mentek keresztül – írja a South-China Morning Post.

Az annihiláció (megsemmisülés) az az esemény, amikor egy elemi részecske az antirészecske-párjával találkozik, mindkettő megsemmisül, és a tömegüknek megfelelő energia fotonok formájában távozik. Most is azt mérték, hogy az ütközés gammasugár-fotonokat szabadított fel, ami a megfigyelt színképvonalat eredményezte.

„Eredményeink fontos és egyedülálló értékkel bírnak a gammakitörések fizikai tulajdonságainak és keletkezési mechanizmusainak tanulmányozásához” – mondta Hsziong Saolin, a tanulmány vezető szerzője a Nagyenergiájú Fizikai Intézetből. Bing Zhang, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem munkatársa megjegyezte, hogy

a 37 MeV-os vonal energiája a legmagasabb, amelyet eddig bármilyen gammakitörésből vagy objektumból észleltek, ami arra utal, hogy a gammakitörésből származó kilövellés legalább 99,98 százalékban a fénysebességgel mozgott.

A BOAT-ot a Sagitta csillagképben található masszív csillag halála okozta több mint kétmilliárd évvel ezelőtt. A csillag fekete lyukká omlott össze, és egy pár sugárnyalábot okádott ki az űrbe. Amikor az egyik sugár 2022 októberében elérte a Földet, azt űrteleszkópok, köztük a NASA Fermi-űrteleszkópja és a kínai GECAM-C észlelte.

A kitörés olyan fényes volt, hogy elvakította néhány teleszkóp detektorát, becslések szerint ez lehetett a legerősebb kilövellés a nagy bumm óta.

A GECAM-C konstrukciójának és működési módjának köszönhetően sikerült nagy felbontású, telítetlen adatokat rögzítenie, így egyedülállóan pontos mérést szolgáltatva erről a tízezer évenként egyszer bekövetkező eseményről.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
útfelújítás felújítás útépítés