Szamárköhögés kisokos: ezt kell tudni a halállal fenyegető betegségről, amely járványosan terjed Magyarországon
Gazdaság

Szamárköhögés kisokos: ezt kell tudni a halállal fenyegető betegségről, amely járványosan terjed Magyarországon

Portfolio
A Portfolio folyamatosan beszámolt a a halálesetekkel is járó szamárköhögés magyarországi terjedéséről, amelyet már a Nemzeti Népegészségügyi Központ is járványosként jellemzett. Összeszedtük a szamárköhögéssel kapcsolatos legfontosabb információkat: mit kell tudni a szamárköhögés terjedéséről, a szamárköhögés tüneteiről és terjedéséről, valamint a szamárköhögés elleni védőoltásról.

Mi az a szamárköhögés?

Az Egészségvonal, a hivatalos kormányzati egészségügyi tájékoztató portál azt írja a szamárköhögésről, hogy heveny,

súlyos légúti megbetegedés, melyet a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okoznak.

Hogyan terjed a szamárköhögés?

A szamárköhögés cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), közvetlen érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed.

A tünetek kialakulását a légutak hámrétegének gyulladása okozza.

A szamárköhögés tünetei

A szamárköhögés lefolyása 3 fő fázisra osztható:

  • Az első a hurutos szakasz, amely általában 1-2 hétig tart. Kifejezetten hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással kezdődnek a panaszok. Általában láz nélkül zajlik, de hőemelkedés kísérheti. A szövődmények (középfülgyulladás vagy hörgő- és tüdőgyulladás) fellépte esetén már jelentkezhet láz is.
  • A második fázisa súlyosabb: rohamokban megjelenő, kínzó, húzó köhögés jellemzi. Ez a szakasz egy hónapnál is tovább tarthat. A köhögési rohamokat követően a beteg kifejezetten kifárad, a megerőltetéstől az arcán vörös vagy kékes bőrszín jelentkezik, hányás is előfordulhat (főleg csecsemőknél és kisgyermekeknél). A tünetek éjszaka fokozódnak, romlanak.
  • A harmadik, utolsó (oldódási) szakasz 3-6 hétig is elhúzódhat. Erre a szakaszra szintén jellemző az epizódokban megjelenő köhögési roham, azonban a rohamok gyakorisága és intenzitása fokozatosan csökken. A betegséget okozó kórokozó kimutatása orr- és torokváladék-mintából történik.

Kik számára a legveszélyesebb a szamárköhögés?

A krónikus betegségben szenvedő emberek és az idősek általában gyengébbek és fogékonyabbak a fertőzésekre. Tekintettel immunrendszerük gyengülésére, fontolóra kell venniük a védőoltást

- szól a WHO ajánlása.

A kisgyermekek, az idősek, a gyenge immunrendszerrel rendelkezők, a daganatos betegek és azok, akiket egészségügyi okokból nem lehet beoltani, mind veszélynek vannak kitéve, amikor a betegségek elkezdenek terjedni a közösségekben, ezért őket is védjük, ha beoltatjuk magunkat.

Miért terjed ennyire a szamárköhögés?

A szamárköhögés egyike volt azon védőoltással megelőzhető betegségeknek, amelyek gyakorlatilag eltűntek idehaza és Európában is. Az átoltottság magas arányának köszönhetően a kisgyerekkori súlyos betegséglefolyást sikerült kiküszöbölni, vagyis az idei évig nagyon régóta nem volt szamárköhögéses haláleset.

Bizonyítékok és kutatások vannak arra vonatkozóan, hogy az elmúlt években a Covid-járvány és vakcinák nyomán felerősödött a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság az emberek körében,

egyre inkább terjednek az oltásellenes mozgalmak és ennek nyomán a szülők egyre gyakrabban vonják ki gyermekeiket a kötelező védőoltási programokból.

Magyarországon a szamárköhögés elleni átoltottság 98%, ami kimagasló, ám mostanra nem mond sokat az ország védekezőképességéről, mivel a védőoltás hatásossága 5-6 év után elkopik, így a felnőttek is megfertőződhetnek - igaz náluk nem olyan súlyosak a tünetek és a betegség lefolyása. 

A Covid-járvány éveiben a fertőzések elleni védekező intézkedések miatt ez a fertőzés sem "tudott terjedni". Elmaradt a természetes emlékeztető inger, ami korábban számos fertőzéssel szemben megvolt. Ezért nincs egyedül ebben a tekintetben a szamárköhögés, ugyanis ezt lehet tapasztalni a légúti óriássejtes vírussal, a skarláttal.

Ezek a betegségek az elmúlt 2-3 évben nem kaptak erőre, és most ezt bepótolják

- mutatott rá korábban érdeklődésünkre Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója. 

Közben az is látható, hogy a szamárköhögés nemcsak Magyarországon terjed a szokásosnál sokkal gyorsabb ütemben, hanem például Csehországban is. 

Mit lehet tenni a szamárköhögés ellen?

Amennyiben a szamárköhögést korán diagnosztizálják, célzott antibiotikum-terápiával lehet kezelni a betegséget. Késői fázisban már nincs hatása az antibiotikumnak, ilyenkor ugyanis már nincsenek jelen a baktériumok, annak ellenére, hogy a köhögési rohamok még fennállnak. A köhögéscsillapítók hatástalanok.

A szamárköhögés megelőzése érdekében ajánlott az ismétlő védőoltás felvétele,

főleg mivel a 2-3 hónapos oltatlan csecsemők kiszolgáltatottak.

A szamárköhögés szövődményei

A leggyakrabban előforduló szövődmények a tüdőgyulladás, a légzéskimaradás (apnoe) és a táplálási nehezítettség, illetve a gyakori hányások miatt kialakuló súlyvesztés.

Ritkábban előforduló szövődmények lehetnek többek között a légmell, alvási nehezítettség, agyvelőbántalom, epilepsziás rohamok, orrvérzés, szubdurális hematóma, vizelettartási problémák (inkontinencia) és bordatörés. A szamárköhögés a fokozott légzőizom-használat miatt kimerüléshez, akár halálhoz is vezethet.

Mennyire terjed a szamárköhögés Magyarországon?

Újult erővel terjed a szamárköhögés Magyarországon. Cikkeinkben korábban rendszeresen ábrázoltuk az új heti betegek számát, ezeken az ábrákon a szamárköhögés-gyanús esetek szerepeltek.

Az elmúlt hetekben megjelent írásainkból az is kiolvasható volt, hogy a betegség gyorsuló ütemben terjed idehaza is,

mostanra pedig minden megyében azonosítottak gyanús esetet.

Szamárköhögés járvány Magyarországon

Az elmúlt hetekben a rendkívül gyors esetszám-felfutás ellenére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) és illetékesei rendre azt hangoztatták, hogy nincs járványhelyzet a szamárköhögés-betegség tekintetében Magyarországon. Kezdetben ezt azzal indokolták, hogy nem minden megyében regisztráltak szamárköhögés esetet, ezért nincs országos járvány, majd később azzal érveltek, hogy az előfordulás szórványos.

A 18/1998. (VI:3.) NM rendelet fogalommagyarázata alapján ekkor beszélhetünk egy betegség esetén járványról: egy adott fertőző betegségnek a vártnál szignifikánsan gyakoribb vagy egy meghatározott küszöbszintet meghaladó előfordulása egy adott területen, illetve közösségben, egy meghatározott időtartam alatt, vagy legalább két egymással összefüggő eset, amely összefüggés járványügyi bizonyítékkal alátámasztható.

Korábban a járványügyi hatóság azzal érvelt az országos járvány kihirdetése ellen, mivel eddig nem volt jelen minden megyében a betegség.

Galgóczi Ágnes, a NNGYK járványügyi vezetője nemrég már azt nyilatkozta a szamárköhögésről, hogy

a betegség járványos terjedésű Magyarországon.

Mindezt arra alapozta, hogy elmondása szerint az elmúlt 20 évben összesen 36 igazolt szamárköhögés eset volt, idén pedig már most 76 igazolt esetnél tart a járványügy.

Ez alapvetően új értékelése a betegség terjedésének hivatalosan is a járványügy részéről.

Úgy tűnik, hogy fordulat állt be ebben és mostanra a hivatalos járványügy is elismerte, hogy bizony járványszerűen terjed a korábban már legyőzöttnek hitt szamárköhögés.

Szamárköhögés elleni védőoltás

A szamárköhögés elleni védőoltás hazánkban a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. A csecsemők 2, 3 és 4 hónapos korukban részesülnek a védőoltásban, majd 18 hónaposan, 6 évesen és 11 évesen emlékeztető oltást kapnak. A védőoltás nem nyújt élethosszig tartó védelmet, így felnőttkorban – kifejezetten időskorban – megfontolandó az emlékeztető oltás beadása - olvasható az Egészségvonal információs portálon.

Az NNGYK több járványügyi ajánlást fogalmazott meg. Ezek szerint

  • a várandós kismamáknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi,
  • valamint a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában résztvevők számára is javasolt a védőoltás.

Arról is írt a hatóság, hogy a szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza.

Avakcinákból szabad forgalomban nincs is, csak az áll rendelkezésre, amit az állam megvesz stratégiai célból.

Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara somogyi szervezetének elnöke nemrég úgy fogalmazott:

Az ilyen jellegű védőoltások zárt rendszerben működnek az állami népegészségügyi szerv keretein belül,gyerekeknél a gyermekorvos, illetve a védőnői szolgálat, a felnőtteknél a háziorvos intézi a beszerzést

Győrbíró László, egy balatonföldvári patika vezetője szerint feltehetően felkészültek rá a gyártók és a nagykereskedések, ha megnövekedne az igény. 

Ha egy közösségben elegendő számú személyt oltanak be valamely fertőző betegség ellen, sokkal kevésbé valószínű, hogy az szétterjedjen a közösség tagjai között.

Miért fontos a védőoltás?

Az európai uniós vakcinációs tájékoztató portál felidézi, hogy a védőoltások megtanítják az immunrendszert arra, hogyan küzdjön le egy adott betegséget, ha érintkezik vele.

Ez nagymértékben lecsökkenti a súlyos megbetegedés vagy a mások megfertőzésének kockázatát.

A védőoltás nem csak az oltottakat védi. Közvetetten az oltatlan embereket is védi a közösségben azáltal, hogy csökkenti a fertőzésnek való kitettség kockázatát. 

Hol érhető el a szamárköhögés elleni védőoltás?

A felnőttek számára az ismétlő védőoltás receptre felírva a patikákban kapható.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nba kosárlabda