Orbán Balázs: nem kizárható Ukrajna felosztása, Trump béketerve működhet
Gazdaság

Orbán Balázs: nem kizárható Ukrajna felosztása, Trump béketerve működhet

Portfolio
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Ukrajna esetleges felosztásáról és Donald Trump béketervéről is beszélt a Népszavának az MCC Feszten. A tanácsadó szerint valótlanság azt állítani, hogy Románia megelőzte volna Magyarországot gazdasági téren. Orbán Balázs arról is beszélt, hogy Magyarország nem lóg ki lefelé az inflációs és GDP-teljesítményével.

Szerinte nem zárható ki Ukrajna felosztása, amelynek egyik része NATO-tag lehetne, míg a másik részét az Egyesült Államok és Oroszország közötti megállapodás biztosítaná. Orbán Balázs úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben minden olyan megoldást támogatnak, ami stabilitást teremt a térségben.

„Ha az a biztonsági architektúrára vonatkozó döntés, hogy Oroszország megelégedik egy területtel vagy egy megközelítéssel és az Amerikai Egyesült Államok, meg a NATO garantálja egy másik területnek a biztonságát, és innentől kezdve hosszú évtizedekre békében élünk egymással (...) lehet, hogy ez lesz a konfliktus végkimenetele” – fejtette ki a politikus.

A Donald Trump által képviselt béketervekről szólva Orbán Balázs úgy fogalmazott, hogy a volt amerikai elnök úgy teremthet békét, hogy az Amerikai Egyesült Államok, mint a legerősebb szuperhatalom vezetője, így meghatározza majd a konfliktus lezárásának feltételeit.

Orbán Balázs kijelentései szerint Magyarország felzárkózása ütemesen halad az EU átlagához, noha a Központi Statisztikai Hivatal és az Eurostat adatai szerint a magyar dolgozók az uniós átlagfogyasztás 68%-ával az egyik legalacsonyabb a 27 tagállam között. Orbán szerint a makrogazdasági mutatók és a megtakarítási ráták pozitívak, bár elismerte, hogy a fogyasztás alacsonyabb a szomszédos országokhoz képest.

Arról is beszélt, hogy Romániában a társadalom egyharmada, akár 35-40 százalék is olyan mélyszegénységben él, ami elképzelhetetlen a magyar sztenderdek szerint.

A politikai igazgató az inflációval és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos adatokról is beszélt, kiemelve, hogy a régióban Magyarország nem lóg ki a teljesítményével. Orbán Balázs szerint a háború és az európai gazdasági növekedés megtorpanása nehéz helyzetbe hozta az országot, de az inflációval kapcsolatos problémák elsősorban külső tényezőkből erednek.

Címlapkép: Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója az MCC Feszt A változás szele: A 2024-es EP-választás eredményeinek elemzése címû pódiumbeszélgetésén a MOL nagyszínpadon Esztergomban 2024. augusztus 1-jén. forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
technológia-orvos-tudomány-kutatás-implantátumok