Hihetetlen áttörés: grafén implantátumokkal olvassák az agyat
Gazdaság

Hihetetlen áttörés: grafén implantátumokkal olvassák az agyat

Portfolio
Grafénből készült agyi implantátum klinikai tesztjei kezdődnek meg a hónap végén. A kutatók remélik, hogy a kísérlet áttörést hozhat az agy és külső számítógépek közötti érzékeny interfészek fejlesztésében, ami a neurológiai betegségek kezelésében és a fogyatékkal élők kommunikációjában is jelentős előrelépést jelenthet.

A Manchesteri Egyetemen 20 évvel ezelőtt felfedezett anyagból, a grafénből készített agyi implantátumot, melynek klinikai tesztjei e hónap végén kezdődhetnek meg. A manchesteri Nemzeti Grafén Intézet kutatói azt remélik, hogy a mérföldkőnek számító kísérlet az emberi agy és a külső számítógépek közötti érzékenyebb interfészek kialakításához vezet, amelyek lehetséges alkalmazásai közé tartozik az olyan neurológiai betegségek jobb kezelése, mint a Parkinson-kór és a stroke, valamint a fogyatékkal élők gondolatainak beszéddé vagy mozgássá alakítása – írja a Financial Times.

A Salford Royal Kórház orvosi csoportja arra készül, hogy a glioblasztóma tumor eltávolítása céljából végzett idegsebészeti műtét során egy 64 grafénelektródával ellátott rugalmas interfészt helyezzen el az első kísérleti alany agyán. Az implantátum nagy pontossággal fogja stimulálni és leolvasni az idegi aktivitást, azzal a céllal, hogy a daganat eltávolításakor megőrizze az agy funkcionális részeit.

„Ennek az első emberen végzett kísérletnek az elsődleges célja, hogy nyolc-tíz betegnél bizonyítsa az agyra alkalmazott grafénelektródák biztonságosságát” – mondta Kostas Kostarelos professzor, a kísérlet tudományos vezetője.

Az implantátumokat az InBrain, egy barcelonai neurotechnológiai vállalat állította elő, amely az EU 1 milliárd eurós grafén zászlóshajó programjának keretében jött létre, a Katalán Nanotechnológiai Intézettel és a Manchesteri Egyetemmel együttműködve. Az InBrain vezérigazgatója, Carolina Aguilar elmondta, hogy a következő lépés a Parkinson-kór kezelésére szolgáló terápiás implantátum klinikai kipróbálása lesz, amely két összekapcsolt komponensből áll majd: az egyik az agy felszíni rétegén helyezkedik el, hogy leolvassa és értelmezze az elektromos aktivitást, a másik pedig az agyba helyezve pontos stimulációt biztosít a mozgást és a Parkinson-kór által károsodott egyéb funkciókat irányító régióknak.

A hatszögletű rácsban elhelyezkedő szénatomok egyetlen rétegéből álló grafén rendkívüli elektromos és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Felfedezői, Andre Geim és Kostya Novoselov 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak. Bár a grafén piaca nem nőtt olyan gyorsan, mint azt kezdetben várták, éves szinten 30 százalék feletti ütemben növekszik.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Reagált a Kúria a sorsdöntő devizahiteles fordulatra