Akkora a baj a mezőgazdaságban, hogy uniós válságintézkedést sürgetnek
Gazdaság

Akkora a baj a mezőgazdaságban, hogy uniós válságintézkedést sürgetnek

Portfolio
A francia búzatermelők az EU mezőgazdasági tartalékként ismert válságfinanszírozási forrásainak felszabadítását és az állami támogatások növelését sürgetik, mivel a tavaly ősz óta tartó tartós esőzések miatt a főbb európai gabonatermelő országokban gyenge terméseredmények várhatók. A franciaországi búzatermelők általános szövetsége (AGPB) az idei évet a lágybúza szempontjából 2016 óta a legrosszabbnak nevezte.

Philippe Heusele, az AGPB főtitkára az Euractivnak elmondta, hogy minél jobban halad az aratás, annál kiábrándítóbbá válik. Mivel tavaly ősz óta bőséges csapadék hullott, a gabonatermesztők, különösen a búzatermesztők a búza vetésterületének csökkenésével és a terméshozamok visszaesésével szembesülnek Nyugat-Európa szerte.

Hétfőn Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter egy közép-franciaországi gazdaságot látogatott meg, és bejelentette, hogy rendkívüli intézkedéseket sürgetnek, amelyeket nemzeti és európai szinten lehet mozgósítani, valamint "a bankok és a biztosítótársaságok fellépését" is elvárják. Bár a miniszter megemlítette annak lehetőségét, hogy tárgyalásokat kezdjenek Brüsszellel az EU mezőgazdasági tartalékának mozgósításáról, egyelőre nem született döntés.

Az AGPB sürgeti a francia kormányt, hogy kérje e források felszabadítását. A mezőgazdasági tartalék, a közös agrárpolitika (KAP) keretében működő, évi 450 millió eurós mechanizmussal pénzügyi támogatást nyújt a nehézségekkel küzdő mezőgazdasági termelőknek. Először 2023-ban, Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követően hozták létre, hogy segítse a kelet-európai országokat a megnövekedett gabona- és olajosmag-behozatal kezelésében.

Heusele szerint Franciaországban idén hektáronként 62 tonna lágybúzát fognak termelni, ami 15-17%-os csökkenést jelent 2023-hoz képest. Uniós szinten a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) előrejelzése szerint a blokk búzatermelése négyéves mélypontra, 128,7 millió tonnára esik. A legsúlyosabban az őszi vetésű növények, különösen az árpa érintett, Franciaországban és Németországban jelentős terméscsökkenésre számítanak. A francia mezőgazdasági minisztérium mérlegeli, hogyan lehetne a válságtartalékot a pénzforgalom támogatására felhasználni, és az augusztus közepén esedékes gabonatermés számbavételekor tisztázhatja az európai és nemzeti támogatásra vonatkozó terveit.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
szélsőséges-időjárás-meteorológia-előrejelzés