FONTOS Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Óriási az energiaigénye az AI-technológiának, mégis segíthet a klímaválság megoldásában
Gazdaság

Óriási az energiaigénye az AI-technológiának, mégis segíthet a klímaválság megoldásában

Fél évvel ezelőtt az ENSZ dubaji klímaváltozási konferenciáján (COP28) a világ túllépett a geopolitikai megosztottságon – amit kevesen hittek lehetségesnek –, és összefogott az UAE konszenzus néven ismert reális terv (a COP28-klímacsúcson elfogadott megállapodás – a szerk.) érdekében, amelynek célja a fenntartható jólét előmozdítása és a klímaváltozás fenyegetésének kezelése. Közel 200 kormány és a világgazdaság valamennyi szektora állt össze egy olyan gyakorlatias, tudományosan megalapozott célkitűzés köré, amely az alacsony karbonfelhasználású gazdasági növekedés elérését szolgálja, miközben a 1,5 Celsius-fokos cél megvalósítását is elérhető közelségben tartja.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A megállapodás sikerének kulcsa az inkluzivitás volt: senkit sem zártak ki, egyetlen iparágat sem szorítottak háttérbe, és egyetlen megoldási javaslat sem került le az asztalról. A megállapodás végrehajtása felé haladva a világnak mindent meg kell tennie az előrelépés felgyorsítása érdekében. Ez konkrétan azt jelenti, hogy fel kell karolnunk a mesterséges intelligenciát, amely messzemenő, transzformatív hatást eredményezhet az energetikai átmenet terén, és az előrejelzések szerint a következő tíz évben 7 ezer milliárd dollárral növeli a globális GDP-t.

Nehéz lenne túlbecsülni a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ez az új technológia megváltoztathatja a fejlődés ütemét az ipari folyamatok újratervezésével, a közlekedési rendszerek optimalizálásával, az energiahatékonyság maximalizálásával és az emisszió szükséges mértékű csökkentésével. A mesterséges intelligencia a mezőgazdaság, a vízminőség és -mennyiség kezelése (vízbiztonság) és az egészségügy területén megvalósuló innovációk révén az alkalmazkodóképességünket is erősíteni fogja.

A mesterséges intelligencia fejlődése azonban elkerülhetetlenül az energiaigény megugrását fogja eredményezni.

Az AI technológia áramigénye és az igazságos átmenet felgyorsítására vonatkozó potenciálja közötti ellentmondás feloldásához új és kreatív módon kell együttműködniük a technológiai és az energetikai cégeknek.

Van okunk az optimizmusra. A mesterséges intelligencia már most is számos iparágban hatékonyságnövekedést eredményez.

  • Az ADNOC – a G42-vel és a Presight-tal közös technológiai vállalatán – az AIQ-n keresztül a prediktív karbantartás és a gépi tanulás eszközeinek segítségével mindössze egy év alatt közel egymillió tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást.
  • Más energiaipari vállalatok neurális hálózatokat használnak a megújuló energiaforrások időszakosságával és tárolásával kapcsolatos kihívások kezelésére az időjárási minták előrejelzésével és a felhasználási csúcsok és visszaesések megelőzésével.
  • Az anyagtudományok területén a kutatók mesterséges intelligenciát használnak a szén-dioxid lekötésére legjobban alkalmas molekulaszerkezetek azonosítására.
  • A technológia egy másik energiaigényes ágazatot, a mezőgazdaságot is átalakítja a mikrotápanyagok elemzésével, a terméshozamok növelésével és a vízfelhasználás akár 40%-os csökkentésével.
  • A következő 5-10 évben a mesterséges intelligencia várhatóan áttörést hoz majd a fúziós, a hidrogén- és a moduláris atomenergia, a hosszú távú akkumulátoros energiatárolás és a most még elképzelhetetlen klímavédelmi megoldások terén.

A mesterséges intelligencia gazdaságot átalakító potenciáljának árnyoldala az AI kielégíthetetlen energiafogyasztása, amely további terhet ró a már amúgy is túlterhelt energiarendszerre.

2019 óta a mesterséges intelligenciával foglalkozó legnagyobb cégek kibocsátása nagyjából 30%-kal nőtt. 2030-ra az adatközpontok energiaigénye világszerte várhatóan 160%-kal fog nőni a technológia hatalmas adatfeldolgozási igénye miatt, és ezek az új műveletek annyi áramot fogyaszthatnak, mint Kanada, ami a szén-dioxid-kibocsátás megduplázódását jelenti. Ezt a helyzetet nehéz lesz kezelni, mivel jelenleg egyetlen energiaforrás sem képes kielégíteni a kereslet ilyen óriási mértékű növekedését.

A nagy technológiai vállalatok elkezdtek együttműködni az energiaipari cégekkel, hogy szembenézzenek ezzel a kihívással.

  • Májusban a Microsoft és a Brookfield megállapodást kötött arról, hogy 2030-ig 10,5 gigawattnyi megújuló kapacitást fejlesztenek ki.
  • A Masdar, az Egyesült Arab Emírségek megújuló energiával foglalkozó vezető vállalata 2030-ra megnégyszerezi kapacitását 100 gigawattra, és lehetőségeket keres a technológiai szektor tiszta villamos energiával való ellátására.
  • A nukleáris energiával működtetendő adatközpontok terén is egyre több beruházás történik, bár ezek megépítése évtizedekig tart.

Addig is évente akár 200 milliárd köbméter földgázra – a legkevésbé szén-dioxid-intenzív fosszilis energiahordozóra – lesz szükség, mint ahogy jelentős beruházásokat kell megvalósítani a globális hálózati infrastruktúra terén is, hogy az kezelni tudja a megnövekedett keresletet.

Ezen kihívásokat összefüggéseik alapján vizsgáló megközelítés elfogadása kulcsfontosságú szerepel bír e problémák kezelése és a mesterséges intelligencia potenciális előnyeinek kiaknázása terén. E célból novemberben Abu-Dzabiban megszervezzük a Change Makers Majlis elnevezésű eseményt – a majlis egy olyan tradicionális összejövetelnek számít (az Egyesült Arab Emírségekben, illetve a muszlim világban – a szerk.), amely a különböző nézőpontok cseréjét szolgálja –, hogy megvitassuk a mesterséges intelligencia és az energetikai átmenet kérdését. Az energetikai és technológiai szektorok cégvezetői, politikai döntéshozók, befektetők és civil társadalmi szervezetek képviselői találkoznak majd ezen a fórumon, hogy újragondolják az energiaszektor, a mesterséges intelligencia és az inkluzív gazdasági növekedés kérdései közötti kapcsolatot.

Az Egyesült Arab Emírségek felelős beszállítónak számít az energiaforrások terén. Tekintettel a fenntartható fejlődés melletti elköteleződésünkre, valamint arra, hogy vezető szerepet töltünk be az AI területén – olyan befektetési platformokkal, mint az MGX, olyan infrastruktúra-fejlesztőkkel, mint a G42, valamint a régió legnagyobb és leggyorsabban növekvő nagy nyelvi modelljével, a Falconnal –, szeretnénk összehozni az összes érdekelt felet egy olyan kérdésben, amely az egész emberiség számára rendkívül fontos. Az energiaszektor és a mesterséges intelligencia közötti híd kiépítésével segíthetünk megvalósítani az UAE konszenzust, és ezáltal kiaknázhatjuk az első ipari forradalom utáni időszak legnagyobb gazdasági lehetőségét.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Sultan Al Jaber
Az Egyesült Arab Emírségek ipari és technológiai minisztere

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gázolaj