Megérkezett az első bizonyíték, hogy a következő években megsül velünk a bolygó
Gazdaság

Megérkezett az első bizonyíték, hogy a következő években megsül velünk a bolygó

Portfolio
Az Antarktiszt példátlan hőhullám érte el, a talajhőmérséklet átlagosan 10°C-kal a normális fölé emelkedett az elmúlt hónapban. Míg a déli félteke telén a sarkvidéki szárazföldön a hőmérséklet nulla fok alatt marad, júliusban egyes napokon a hőmérséklet 28 °C-kal meghaladta a többéves átlagot.

Michael Dukes, a MetDesk előrejelzési igazgatója szerint a hőhullám egy különösen erős El Niño eseményt követ, és valószínűleg ennek késleltetett hatása, az éghajlatváltozás okozta általános hőmérséklet-emelkedéssel együtt. A hőhullám közvetlen kiváltója a meggyengült sarki örvény, a hideg és alacsony nyomású levegő egy sávja, amely a sztratoszférában forog a pólusok körül. A légköri hullámok interferenciája gyengítette az örvényt, ami idén a magaslégköri hőmérséklet emelkedéséhez vezetett – írja a Guardian.

Fontos kiemelni, hogy most úgy melegebb a talaj 10, a levegő 28 Celsius fokkal a sokéves átlagnál, hogy a déli féltekén tél van.

Az éghajlatkutatók már régóta azt jósolják, hogy az antropogén – vagyis emberi – eredetű éghajlatváltozás legjelentősebb hatásai a sarkvidékeket fogják érinteni, és ez a hőhullám ennek ékes példája. Ez a második, amely az elmúlt két évben érte el a régiót: az utolsó, 2022 márciusában 39 °C-os hőmérséklet-emelkedéshez vezetett, és a jégtakaró egy Róma méretű részének eltűnését okozta. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a téli és nyári hónapokban folytatódó felmelegedés a jégtakaró összeomlásához vezethet.

Zeke Hausfather, a Berkeley Earth kutatója szerint az antarktiszi hőhullám „egyértelműen az egyik nagyobb hajtóereje volt a globális hőmérséklet elmúlt hetekben tapasztalt megugrásának”. Jonathan Overpeck, a Michigani Egyetem Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Iskolájának klímakutatója a hőhullámot a leglátványosabb jelnek nevezte, amely szerint az éghajlatváltozás valóban kezdi átalakítani a bolygót.

A klímaváltozás hatásairól, a fenntarthatóság legfontosabb trendjeiről részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon!

A hőhullám Jonathan Wille, az ETH Zürich klímakutatója szerint a régió felett hetek óta tartó „déli sztratoszféra felmelegedésének” tudható be. Bár egyelőre nem világos, hogy az éghajlati válság milyen mértékben járult hozzá ennek a konkrét eseménynek a kialakulásához, a tudósok egyetértenek abban, hogy a hőhullám aggasztó előjele az elkövetkezendő veszélyeknek.

Minden bizonnyal aggódom amiatt, hogy mi vár erre a régióra az elkövetkező években

– mondta Jamin Greenbaum, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének geofizikusa.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
benzin_3