Furcsa nyári koronavírus-jelenség alakul Magyarországon, miközben egy másik akár halálos betegség is terjed
Gazdaság

Furcsa nyári koronavírus-jelenség alakul Magyarországon, miközben egy másik akár halálos betegség is terjed

Portfolio
Egyre erősebb a szamárköhögés-járvány Magyarországon: 76 igazolt eset és két csecsemő halála rázta meg az országot. Az oltási arány 98 százalékos, mégis valódi járványhelyzettel nézünk szembe. Az egészségügyi hatóságok a kötelező oltások betartására figyelmeztetnek, miközben a Covid-19 fertőzések száma is aggasztóan emelkedik.

Amint azt a Portfolio feltárta, az országot sújtó szamárköhögés-járvány egyre nagyobb aggodalmat kelt az egészségügyi hatóságok körében. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legfrissebb adatai szerint már 76 igazolt esetet regisztráltak, és az ország minden megyéjéből érkeztek gyanús esetek. Az elmúlt héten két csecsemő életét vesztette a betegség és annak szövődményei következtében.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító elnöke, az ügy kapcsán elmondta, hogy a szamárköhögés elleni átoltottság Magyarországon 98 százalékos, ennek ellenére valódi járványhelyzet alakult ki. Az okok pontosan nem ismertek, de Békássy szerint a szomszédos országokban is hasonló járványszerű terjedést tapasztalnak. Véleménye szerint ez összefüggésben lehet az egyre terjedő kötelező gyermekkori oltások elleni mozgalmakkal, amelyek nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyre nagyobb teret nyernek – mondta el a HírTV-nek.

Békássy Szabolcs is ott lesz a Portfolio szeptember 26-i konferenciáján.

A szamárköhögés tüneteiről szólva Békássy kiemelte, hogy azok általában felső légúti fertőzéshez kapcsolódnak: elhúzódó, száraz köhögés, felsőlégúti panaszok és láz. Felnőttek esetében a betegség jellemzően jól kezelhető, de különösen veszélyeztetettek a csecsemők, akik még nem kapták meg a kötelező védőoltásukat. Számukra a fertőzés halálos kimenetelű is lehet, amint azt a két múlt heti tragikus eset is mutatja.

A szamárköhögés mellett a Covid-19 egyre jobban terjed az országban.

Bár pontos statisztikák nincsenek, a háziorvosi rendelőkben a nyári hónapok ellenére is magas az ellátottak száma, ami különböző felső légúti fertőzéseknek tudható be. Szúrópróbaszerűen végzett koronavírus-tesztek sok esetben pozitív eredményt adnak, de statisztikailag nem lehet egyértelműen kimutatni a fertőzések pontos arányát.

Békássy elmondta, hogy a vizsgálatokat végző orvosok mindig a klinikai tünetek alapján döntenek a megfelelő kezelésről.

A szamárköhögés elleni védekezés érdekében az egészségügyi hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy tartsák be az oltási rendet, és vigyázzanak különösen a csecsemőkre. Az oltások fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mivel csak így lehet megakadályozni a korábban halálos betegségek újbóli felbukkanását és terjedését.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
DLAPE20240306117