Veszélyben a magyar nyugdíjrendszer
Gazdaság

Veszélyben a magyar nyugdíjrendszer

Portfolio
A magyar kormány RRF-tervében vállalt nyugdíjreform-program és a nyugdíjrendszer kilátásai is terítékre kerültek az RTL műsorában, ahol Farkas András nyugdíjszakértő beszélt. Többek között arról volt szó, hogy a magyar nyugdíjrendszer jelenleg veszélyben van, melynek fő oka, hogy öregszik a magyar társadalom.
Többek között ilyen témák is szóba kerülnek az október 17-i csúcskonferenciánkon. Most érdemes regisztrálni!

Farkas András, a NyugdíjGuru News alapítója és a Portfolio On The Other Hand rovatának rendszeres külsős szerzője egy fontos magyarázattal világította meg, miért van veszélyben a magyar nyugdíjrendszer. A hagyományos felosztás, hogy az aktív dolgozók járulékfizetéséből lesz majd a magyar embereknek nyugdíja, az egyre nehezebben lesz kitermelhető - mutatott rá.

Hozzátette: változik a demográfiai szerkezete az országnak, öregszünk, amire fel kéne készülni és a finanszírozási struktúrát ehhez a várakozáshoz hozzá kéne igazítani.

A konkrét magyarázat pedig így hangzott: nincs sok időnk, ugyanis 2038-ban belép a nyugdíjasok közé a Ratkó-unokák első évjárata, az 1973-ban születettek. 1973 és 1977 között születettek minden évben sokan vannak, és ha ezek az évjáratok kezdenek el elmenni nyugdíjba, akkor

a jelenlegi éves 90-100 ezer új nyugdíjas szám felemelkedik 160-170 ezer főre.

Mindez a szakember szerint egy akkora ugrást jelent majd a nyugdíjasok számában, ami rendkívüli nyomást helyez a nyugdíjrendszerre és nehéz lesz előállítani a szükséges fedezetet a nyugdíjakra. Ráadásul ezt a folyamatot csak nehezíti, hogy egyre kevesebb fiatal ér be a munkaerőpiacra, vagyis a járulékfizetők létszáma is csökken. Mindezt csak tovább tetézhet az a folyamat, ha a magyar dolgozók külföldön vállalnak munkát, mert akkor az ő befizetéseik nem jelennek meg az államkasszában.

Az elmúlt hetekben több fontos elemzést írt a Portfolio-ra Farkas András:

A lehetséges megoldások között említette Farkas András a foglalkoztatói nyugdíjpillér bevezetését, amit egyre több uniós tagállam alkalmaz már, legutóbb épp Lengyelországban vezették be. Az lenne az előnyös helyzet, ha ennek a pillérnek a kialakulását az állam adókedvezménnyel ösztönözné.

Többek között ilyen témák is szóba kerülnek az október 17-i csúcskonferenciánkon. Most érdemes regisztrálni!

A nyugdíjszakértő felidézte, hogy a kormány idén június végére vállalta, hogy előáll egy nemzetközi szakértők tudására is építő nyugdíjreform-tanulmánnyal és ezt társadalmi egyeztetésre bocsátja, de erről nincs semmilyen hír. Erről a vállalásról itt írtunk korábban:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
család-demográfia-gyermekvállalás-családalapítás-gyermekvállalási-hajlandóság-Egyesült-Államok