Kovács Pál: egy harmadik orosz atomerőművet építhet Magyarország
Gazdaság

Kovács Pál: egy harmadik orosz atomerőművet építhet Magyarország

Magyarország egy harmadik atomerőmű építését fontolgatja, de nem a meglévő Paksi Atomerőmű (Paksi Atomerőmű) telephelyén – közölte Kovács Pál korábbi Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, akire az erőmű főigazgatói irodájának vezetőjeként hivatkoznak a RIA Novosztyinak adott interjújában. Kovács kijelentette, hogy az új erőmű technológiáját csak a megfelelő helyszín kiválasztása után határozzák meg. Elméletileg az új erőmű egy kis moduláris reaktor (SMR) lehetne, amely technológiából egyelőre csak az oroszok gyártottak működő változatot.

Lantos Csaba magyar energiaügyi miniszter korábban már említette egy harmadik atomerőmű, esetleg egy SMR építésének lehetőségét. Kovács Pál az orosz hírügynökség adott interjújában hangsúlyozta, hogy az építkezés ütemezése

Magyarország gazdasági fejlődésétől függ, és hogy a technológia kiválasztása előtt új, szeizmikusan ellenálló telephelyet kell találni és engedélyeztetni.

Megjegyezte, hogy az egyetlen működő SMR a peveki orosz úszó energiablokk, míg a többi projekt csak papíron létezik.

„A paksi telephelyen már nem lehet harmadik erőművet építeni. Valószínűleg máshol kell megépíteni, nem tudom, milyen technológiával. De előbb olyan területet kell találni, amely megfelel a felügyelet követelményeinek” – mondta Kovács.

Egy SMR építésére vonatkozó tervek már szerepeltek az MVM 2035-ig tartó stratégiájában. A cégcsoport 300 MW-os kapacitású létesítményben gondolkozott.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter korábban az SMR-eket Columbo feleségéhez hasonlította, a tévésorozatban gyakran emlegetett, de soha nem látott karakterhez.

A Budapesttől 100 kilométerre található paksi atomerőmű jelenleg Magyarország villamosenergia-termelésének csaknem felét adja. A két új, orosz VVER-1200-as III+ generációs reaktorokkal felszerelt Paks II. létesítménye tervezett üzembe helyezése várhatóan megduplázza ezt a részesedést – írja a RIA Novosztyi, amely megjegyzi, hogy Magyarország az atomenergiára energiabiztonságának egyik eszközeként tekint.

Az új telephely keresése és az engedélyezési eljárás várhatóan hosszadalmas lesz, a harmadik atomerőmű technológiáját pedig csak ezt követően választják ki. Annak ellenére, hogy elméletileg lehetőség van egy SMR megépítésére, a végső döntés több tényezőtől függ majd, többek között a helyszín követelményeitől és az SMR-technológia fejlődésétől. Magyarország harmadik atomerőmű létesítésének vizsgálata aláhúzza az atomenergia mint energiastratégiájának kulcsfontosságú eleme iránti elkötelezettségét – foglalta össze a RIA az interjúban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mnb