Ez pont nem hiányzik a magyar gazdaságnak!
Gazdaság

Ez pont nem hiányzik a magyar gazdaságnak!

MTI
|
Portfolio
A nyári kapás növényeknek az elmúlt egy héten nagy szüksége lett volna csapadékra, Magyarország jelentős részén nagyfokú, egyre fokozódó aszály tapasztalható. A kukorica és a napraforgó egyre inkább szárad, miközben lassan az érés folyamata kezdődik - írta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

A tájékoztatás szerint az elmúlt héten nagyrészt száraz idő volt, csak a Dunántúl nyugati tájain, kis területen hullott öt millimétert meghaladó csapadék vasárnap.

A júliusi csapadékösszeg a Dunántúl középső és keleti területein valamint az Alföld nyugati tájain többfelé az öt, de néhol az egy millimétert sem éri el - hívták fel a figyelmet. A nyugati, a délnyugati és az északi-északkeleti határszélen illetve többfelé az Alföldön előfordultak hevesebb záporok, felhőszakadások, így ezeken a helyeken 30-80 milliméter csapadék esett az elmúlt hónapban, de a júliusi havi csapadékösszeg így is csaknem országszerte elmarad a sokéves átlagtól. Jelentős területen a 30-70 millimétert is eléri a hiány - mutattak rá.     

A talaj felső félméteres rétege csak foltokban tartalmaz kielégítő mennyiségű nedvességet, azonban a fél méternél, különösen pedig az egy méternél mélyebb régióban vannak még nedvesség tartalékok.     

A hőmérséklet a múlt hét második felében napról-napra emelkedett, a vasárnapi hidegfront viszont kissé lehűtötte a levegőt - írták.    

A vegetáció, így az ültetett növények is bő három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál.

A napraforgó elvirágzott, a kukorica is egyre inkább szárad, elkezdődött az érés folyamata.

Az ideális fejlődéshez azonban a csapadékhiány miatt öntözésre van szükség.

Az aszály és a hőség hatása a termésátlagokban is meg fog mutatkozni

- jelezték.     

Hozzátették: mivel a múlt hetet is szárazság jellemezte, a levélnedvesség időtartama csak a múlt csütörtökön északkeleten valamint vasárnap nyugaton haladta meg foltokban a tíz órát. A párás időszakok hossza, is alacsonyan alakult, így a gombás megbetegedések kialakulását ez a száraz idő nem támogatta.     

A folytatásban is meleg időre lehet számítani, pénteken főként a Dunántúlon, szombaton inkább az északkeleti országrészben lehet nagyobb eséllyel csapadék, vasárnaptól pedig ismét száraz idő valószínű, legfeljebb hétfőn fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar.     

Az előrejelzés szerint Magyarország nagy részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható.

Mindez egyáltalán nem jó előjel a magyar mezőgazdaság idei teljesítményét illetően, ez pedig egy újabb kockázat a 2024-es gazdasági növekedésre nézve. Az elmúlt napokban, a vártnál rosszabb második negyedéves GDP-növekedés miatt sorra jelentek meg a növekedési előrejelzések rontásával kapcsolatos új jelentések. Mindezek fényében már a korábbi 2,5%-os idei növekedési terv is álomszerűnek tűnik.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Rosta Tibor

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
elektromobilitás