FONTOS Megtudtuk: nagy döntés előtt áll a Mol, a magyar autósok is megérezhetik
Csúnyán beborult az ég Ázsia felett
Gazdaság

Csúnyán beborult az ég Ázsia felett

Portfolio
Úgy tűnik, a július nem csak a kínai feldolgozóipari tevékenység visszaesését, hanem az ázsiai gyárak általánosan gyenge teljesítményét hozta. A vállalkozók a gyenge keresletre panaszkodnak, így növekszik a kockázata annak, hogy a remélt gazdasági élénkülés távolabbra tolódik. A felmérések szerint a feldolgozóipar Kínában és Japánban zsugorodott, Dél-Koreában pedig lassult a bővülés üteme.

A kínai Caixin/S&P Global feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) júliusban 49,8-ra csökkent az előző havi 51,8-ról. Ez a legalacsonyabb érték tavaly október óta, és elmaradt az elemzők 51,5-ös előrejelzésétől. A mai - főként a kisebb, exportorientált cégekre kiterjedő -felmérés összhangban van a tegnapi hivatalos BMI-felméréssel, amely szerint a feldolgozóipari tevékenység öt hónapos mélypontra esett vissza.

"Előretekintve arra számítunk, hogy a trend alatti globális növekedés az év hátralévő részében Ázsiában a feldolgozóipari tevékenységre is hatással lesz" - mondta Shivaan Tandon, a Capital Economics piaci közgazdásza a Reutersnek.

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe júliusban 49,1-re csökkent a júniusi 50-ről, és három hónap óta először csúszott a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es küszöb alá.

A kulcsfontosságú exportgazdaságok, Kína és Japán feldolgozóipari gyengélkedése alátámasztja az IMF lassulásra vonatkozó előrejelzéseit. Ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap várakozásai szerint az ázsiai gazdaságok "puha landolást" hajthatnak végre, mivel az infláció mérséklődése teret enged a központi bankoknak a monetáris politika enyhítésére, és így a növekedés támogatására. Az IMF előrejelzése szerint a régió növekedése a 2023-as 5%-ról idén 4,5%-ra, 2025-ben pedig 4,3%-ra lassul.

Dél-Korea, a régió másik kulcsfontosságú exportmotorja, jobban teljesített: a BMI júliusban 51,4 volt, ami zsinórban harmadik hónapja az 50-es érték felett maradt, de a júniusi 52,0-ról, a 26 hónapos csúcsról, lassult. Dél-Korea júliusi exportja hat hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt júliusban az erős chipeladásoknak köszönhetően, de elmaradt a piaci várakozásoktól, amit a kínai kereslet akadozásával magyaráznak a szakértők.

A teljes kínai feldolgozóipar "kegyetlen nyár" elé nézhet, ami a Kína hatalmas fogyasztói piacától függő országok számára is fájdalmas lehet - írja a Citi Research.

Tajvanon bővült a gyári tevékenység, de júniushoz képest szintén kissé lassult: a BMI júliusban 52,9 pontra esett az előző havi 53,2 pontról. Indonéziában és Malajziában júliusban szintén zsugorodott a feldolgozóipar, egyedül India növekedése mutatkozik stabilnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
kína-növekedés-töltőállomás-elektromos-autózás-adatok