A magyar gazdaság dualitása – Hol vannak a nemzeti bajnokok?
Gazdaság

A magyar gazdaság dualitása – Hol vannak a nemzeti bajnokok?

A magyar gazdaság szerkezetét sokszor jellemzik a duális jelzővel, amely arra utal, hogy a külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező, főként multinacionális cégek adják a gazdaság teljesítményének jelentős részét. Ebben az elemzésben azt járom körül, hogy általánosságban melyek a legfőbb különbségek a hazai és a külföldi tulajdonú cégek között, a külföldi cégek hogyan járulnak hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez, valamint a duális gazdasági szerkezetet előidéző gazdaságpolitikának milyen előnyei és hátrányai vannak a növekedést és a fejlődést tekintve.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • A magyar gazdaság dualitása
  • Mely ágazatot uralnak magyar szereplők?
  • Hol nagyobb a külföldiek súlya?
  • Mi a helyzet az exporttal?
  • Hogy állunk más országokhoz képest?
  • Hogyan tudnánk gyorsabban fejlődni?

Mit is jelent a dualitás?

A dualitás jelző valamilyen kettősségre utal. A közgazdaságtanban ez klasszikusan azt jelentette, hogy a mezőgazdaság, mint tradicionális ágazat alacsony, míg az ipar, mint felemelkedő ágazat magas termelékenységet, és ezáltal magasabb részarányt tett ki egy nemzetgazdaság jövedelmén belül.

A külföldi tőke szabad áramlása és a külkereskedelem növekvő szerepe azonban új értelmezést adott a duális gazdaság kifejezésének.

A dualitás újabban arra a kettőségre utal, ami a külföldi és a hazai tulajdonú vállalatok között figyelhető meg. Egy kevésbé fejlett országba beáramlik a külföldi tőke, például az olcsóbb munkaerő miatt. A multinacionális vállalatok leányvállalatokat hoznak létre, amelyek az anyaországból hozzák magukkal a termelési eljárásokat és mechanizmusokat. Ennek a technológiai transzfernek köszönhetően a külföldi vállalatok termelése hatékonyabbá válik, például egy egységnyi munkaerő nagyobb értékű termelést tud elvégezni. Ez a magasabb termelékenység megjelenik a bérekben is, ezáltal a külföldi vállalatok általánosságban magasabb bért is tudnak fizetni. További jellemzője a duális gazdaságnak, hogy a külföldi vállalatok magasabb termelékenysége sokkal versenyképesebbé teszi ezeket a vállalatokat és a nemzetközi piacon is erőteljesebb a jelenlétük. Másképpen fogalmazva, a külföldi tulajdonosi hátterű cégek exportképesebbek.

Egy ilyen duális gazdasági szerkezet esetén a külföldi cégek szerepe fontosabb a gazdaságon belül. Nagyobb mértékben járulnak hozzá például a gazdaság termeléséhez vagy a foglalkoztatottsághoz. Ebben az elemzésben azt vizsgálom meg, hogy mekkora szerepe van a hazai és a külföldi vállalatok teljesítményének ágazati szinten Magyarországon, méghozzá három különböző, egyszerű indikátor szerint:

  • az ágazatok teljes kibocsátása (végső felhasználás és köztes termékek),
  • az ágazatok bruttó exportja, valamint
  • az ágazat hozzáadott érték előállítása szerint.

A magyar gazdaság dualitása

Elsőként a hazai és a külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalatok teljesítményét mutatom be a teljes kibocsátás szerint, öt kiválasztott szektorra vonatkozóan. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyógyszeripar és az élelmiszeripar esetében a külföldi vállalatok részesedése éppen csak meghaladja az 50 százalékot, azonban a villamosiparban és az elektronikai iparban már a 75 százalékot is eléri az arányuk. (Előbbi esetében a külföldi akkugyárak beindulása vélhetően tovább fokozta a külföldi vállalatok szerepét az utóbbi néhány évben). A járműipar esetében még nagyobb a külföldi vállalatok dominanciája, szinte a teljes ágazat kibocsátása (95 százalék feletti részarány) a külföldi tulajdonú vállalatokhoz kötődik.

kibocsatasBE1

Ha az exportot vizsgáljuk meg, akkor a vizsgált ágazatok között hasonló különbségek figyelhetők meg. Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar esetében kisebb, míg a járműiparnál a legnagyobb a külföldi hátterű cégek export aránya az ágazatok teljes exportján belül. A teljes kibocsátáshoz képest viszont annyi eltérés tapasztalható, hogy a külföldi vállalatok intenzívebben értékesítik a termékeiket külföldön a hazai tulajdonú vállalatokhoz képest.

kibocsátásBE2

A harmadik vizsgált indikátor a bruttó hozzáadott érték, amely magába foglalja többek között a munkabérek és a tőkejövedelmek abszolút nagyságát. Ezen mutató szerint a gyógyszeripar és az élelmiszeripar esetén a külföldi cégek részesedése valamivel 50 százalék alatt alakul, a villamosiparnál 55, az elektronikai iparnál 70, míg a járműiparnál 93 százalék.

kibocsátásBE3

Ezek az eredmények alapján kijelenthető, hogy a magyar feldolgozóiparban a külföldi vállalatok teljesítménye érdemben járul hozzá a magyar gazdaság működéséhez.

A legfontosabb ágazat, a járműipar esetén gyakorlatilag csak a külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek állítanak elő termékeket az ágazaton belül, melynek köszönhetően ezek a vállalatok adják az ágazat exportját és az ágazaton belül megtermelt jövedelmet is. Ez a kép jól illusztrálja, hogy mekkora különbség figyelhető meg a hazai és a külföldi tulajdonú vállalatok között.

Ahhoz, hogy a dualitással kapcsolatos eredményeket kontextusba helyezzük, érdemes megnézni, hogy nemzetgazdasági szinten hogyan alakulnak ezek a mutatók, más országokkal összehasonlítva. Ezt mutatja be az alábbi ábra is, amely szerint a külföldi tulajdonú vállalatok szerepe Magyarországon az egyik legmagasabb. A teljes kibocsátást tekintve Magyarországon az 5., a hozzáadott érték előállítása szempontjából a 6., míg az exportot figyelembe véve a 4. a külföldi cégek szerepe a gazdaság működésében.

  • Ha 100 forintra vetítjük le, akkor a magyar gazdaság által megtermelt 100 forint értékű áruból 40 forintot a külföldi tulajdonú cégek állítanak elő.
  • Ha az exportot nézzük, akkor 100 forintnyi exportból 39, míg 100 forintnyi jövedelemből 29 forintot a külföldi cégek termelnek meg.
kibocsátásBE4

Dualitás és fejlettség

A rendszerváltást követő magyar gazdaságpolitika a külföldi tőke beáramlásával, a multinacionális cégek megjelenésével igyekezett felpörgetni a hazai gazdaságot. Ahogy az elemzés első részében is kifejtettem, ezek a vállalatok termelékenyebbek, magasabb fizetéseket képesek adni és a globális piacokon is versenyképesebbek. Ez a gazdaságpolitika lehetővé teszi a magyar gazdaság felzárkózását a nyugat-európai szint felé, hasonlóan a régiós országokhoz, például Szlovákiához, Romániához vagy Lengyelországhoz.

Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy ez a növekedési pálya korlátokkal bír.

A betelepülő külföldi vállalatok többsége a munkaintenzív, gyártási folyamatokat telepíti hazánkba, amelyek alacsonyabb hozzáadott értékű tevékenységeknek felelnek meg. Ezzel szemben a magasabb hozzáadott értékkel és a még magasabb fizetésekkel együtt járó tevékenységeket, mint például a kutatás és fejlesztés, menedzsment és irányítási tevékenységek, vagy a marketing tevékenységek, általában az anyaországokban maradnak a multinacionális vállalatok központjaiban (az egyes termelési fázisok hozzáadott értékéről részletesen írtam korábbi cikkeimben).

Amíg magas volt a munkanélküliség és a munkaerő-tartalék Magyarországon, addig a külföldi tőkére és a gyártási fázisok betelepítésére épülő gazdaságpolitika érdemben tudott javítani a magyar gazdaság fejlettségén. Az utóbbi években viszont már elfogyott a munkaerő-tartalék, így a külföldi vállalatok betelepülései már a meglévő magyar tulajdonú vállalatok által biztosított munkahelyek lecserélése alkalmas – vagy a külföldi vendégmunkások alkalmazására. Mivel a külföldi cégek termelékenyebbek, ez még mindig fejlődést eredményezhet, de már sokkal kisebb mértékben.

Ahhoz, hogy a fejlődés erőteljesebb legyen, a meglévő munkahelyeket olyanokra kell lecserélni, amelyek magasabb hozzáadott értéket teremtenek.

A külföldi vállalatokat azonban ezeket a tevékenységeket ritkán helyezik át az anyaországukon kívülre. Így a külföldi cégek szerepe hiába magas a magyar gazdaságban, ez csak korlátozott fejlettséget biztosít.

Mi lehet a hosszú távú, erősebb fejlődés kulcsa? Elsősorban olyan magyar tulajdonú vállalatok (nemzeti bajnokok) létrehozása, fejlesztése, amelyek a globális piacon versenyképesek, hiszen ezek a vállalatok a központi tevékenységeiket is (fejlesztés, menedzsment és marketing tevékenységek stb.) nagyobb valószínűséggel az anyaországukban, azaz Magyarországon végzik. Ezáltal magasabb számban jönnének létre olyan munkahelyek, amelyek nagyobb hozzáadott értékel állítanak elő, növelve a termelékenységet és emelve a béreket. Ez végső soron a dualitás és a külföldi cégek szerepének csökkentését is okozná.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
mnb