A kormány rendeletben kötelezi spórolásra az állami vállalatokat
Gazdaság

A kormány rendeletben kötelezi spórolásra az állami vállalatokat

Portfolio
Az éjszaka megjelent Magyar Közlönyben szereplő, Orbán Viktor által jegyzett rendelet szerint a 100%-ban állami vállalatoknak 2024 év során megtakarítást kell elérniük, és azt december 15-ig befizetni a központi költségvetésbe. A megtakarítások mértéke legalább a 2023. évi személyi jellegű ráfordítások 5%-a, de ezt nem kell minden egyes vállalatnak teljesítenie, egy költségvetési fejezetbe tartózó vállalatok összességének kell ezt az összeget elérnie – azt, hogy melyik vállalatra mekkora megtakarítás érvényes, a kormány tagja írja elő 15 napon belül. A rendelet nem vonatkozik a legnagyobb állami tulajdonú vállalatokra.

A rendelet hatálybalépése előtt alapított, közvetlenül vagy közvetetten 100%-os állami tulajdonú gazdasági társaságnak megtakarítást kell elérni a  2024. év során, elsősorban a személyi jellegű ráfordításai terhére – áll a Magyar Közlönyben tegnap megjelent rendeletben.

A megtakarítás mértéke legalább a társaságok 2023.  évi számviteli beszámolója szerinti személyi jellegű ráfordítások 5%-ának 4 hónapra eső időarányos részével megegyező összeg kell legyen.

Ám nem feltétlenül kell minden egyes vállalatnak a fenti mértékben megtakarítania.

A rendelet szerint a kormány társaságok vonatkozásában a fent előírt mértéktől eltérő mértéket állapíthat meg, azzal, hogy az érintett költségvetési fejezetbe tartozó vállalatok együttes megtakarítási kötelezettsége ez  esetben is eléri a  költségvetési fejezetbe tartozó Társaságok 2023.  évi számviteli beszámolója szerinti személyi jellegű ráfordítások 5%-ának 4 hónapra eső időarányos részével megegyező összeget.

A kormány tagja az egyes társaságokra jutó megtakarítandó összegeket a rendelet megjelenésétől számítva 15 napon belül határozza meg, erről írásban tájékoztatja az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztert, az államháztartásért felelős minisztert és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt.

Ha a társaság nem teljesíti a neki előírt megtakarítás összegét, 2025-ben annak dupláját köteles megtakarítani. A vállalatoknak a megtakarított összeget december 15-ig kell befizetni a központi költségvetésbe.

A rendelet nem vonatkozik több állami társaságra sem, ezeket mellékletben ismerteti a rendelet. A megtakarítási kötelezettség nem vonatkozik többek közt:

  • a MÁV-ra (pontosabban annak leányvállalataira),
  • a Magyar Nemzeti Bankra,
  • a Magyar Postára és az egyéb, a postához köthető vállalatokra,
  • az MVM-re,
  • az Országgyűlés Hivatalára.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína-növekedés-töltőállomás-elektromos-autózás-adatok