2020 óta először kamatot vágott az angol jegybank
Gazdaság

2020 óta először kamatot vágott az angol jegybank

Portfolio
A várakozásokkal megegyezően 25 bázisponttal csökkentette a kamatokat az angol jegybank, így hosszú idő után Nagy-Britannia is csatlakozott  a kamatvágást elkezdő országok egyre bővülő csoportjához.

A várakozásokkal egyezően 25 bázisponttal, 5,25%-ról 5%-ra csökkentette az alapkamatot a jegybank. A döntés szoros volt, mivel 5/4 arányban szavazták meg végül a döntést.

A jegybank megítélése szerint: "tizenkét havi CPI-infláció májusban és júniusban is elérte az MPC 2%-os célját. Az infláció az év második felében várhatóan 2¾% körülire emelkedik, mivel az energiaárak tavalyi csökkenése kiesik az éves összehasonlításból, ami világosabban megmutatja a hazai inflációs nyomás tartós fennállását."

A bérekkel kapcsolatban kiemelik, hogy "a magánszektor rendszeres heti átlagkeresetének növekedése 5,6%-ra csökkent a májusig tartó három hónapban, a szolgáltatások fogyasztói árinflációja pedig 5,7%-ra mérséklődött júniusban."

Jelenleg a jegybank az infláció másodkörös hatásai koncentrál, annak ellenére, hogy a headline infláció már célon van. Várakozásuk szerint az inflációs várakozások csökkenése, mérsékli a jövőbeli bérdinamikát. Ráadásul a jövőben a növekedés lassulásával és a munkapiaci helyzet romlásával további nyomás helyeződhet a cégek ármeghatározó képességére.

De a jegybank véleménye szerint fennáll a veszélye, hogy a másodkörös hatásokból eredő infláció kockázatok materializálódnak középtávon. Ráadásul az egyensúlyi munkanélküliségi ráta feljebb tolódhatott, ami hatással lehet a későbbiekben az ár- és bérmeghatározási folyamatokra is.

Összességében viszont a jegybank úgy látta, hogy az inflációs pálya lehetővé teszi a kamatcsökkentés elkezdését. A döntés mellett szólt az is, hogy a korábbi külsős sokkok hatásai már kifutottak és annak a kockázata is kisebb lett, hogy az infláció tartósan magas maradhat. Bár a gazdasági növekedés még erős, de egyre jobban látszanak annak a jelei, hogy a felszín alatt lassul az angol gazdaság.

A kamatcsökkentés ellenére kihangsúlyozzák, hogy hozamosabb ideig szigorú monetáris politika indokolt annak érdekében, hogy biztosítsák az inflációs cél tartós és fenntartható elérését.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
kecske juh bárány