Megszakadhat az orosz gázellátás, a szomszédban már komoly lépéseket tettek
Gazdaság

Megszakadhat az orosz gázellátás, a szomszédban már komoly lépéseket tettek

Az OMV osztrák energetikai vállalat további 29 terawattóra (TWh) gázvezeték-kapacitást szerzett Németországból Ausztriába egészen 2029-ig, az ország orosz gáztól való függőségének csökkentésére irányuló stratégiája részeként. Az ausztriai gázcég készül arra, hogy a Gazprom ellen meghozott választottbírósági ítéletek miatt leállhat az orosz gázellátás – számolt be a Reuters.

Az OMV megnövelt kapacitása lehetővé teszi, hogy a felső-ausztriai Oberkappel határkeresztező átadási ponton további vezetékes gázmennyiségeket vegyen át Németországból. Berislav Gaso, az olaj- és gázcég igazgatósági tagja hangsúlyozta, hogy ez a lépés része a vállalat stratégiájának, amely a gázellátási források és útvonalak diverzifikálására irányul, így biztosítva az osztrák és nemzetközi fogyasztók megbízható ellátását akkor is, ha az orosz gázszállítások megszakadnak.

Az orosz gáztól való függőség csökkentésének szükségessége egyre sürgetőbbé vált azóta, hogy 2022 közepén a Gazprom, az orosz állami tulajdonú energetikai vállalat csökkentette, majd később felfüggesztette az Uniper, egy nagy német közműszolgáltató gázszállításait. Az Uniper, amelyet később a német kormány a gázellátás biztosítása érdekében államosított, júniusban sikeresen megnyert egy 14 milliárd dolláros választottbírósági pert a Gazprommal szemben. A stockholmi választottbíróság úgy döntött, hogy a Gazpromnak kártalanítania kell az Unipert a veszteségeiért, és engedélyezte az Unipernek, hogy 250 TWh nyugvó gázszerződést felmondjon.

Annak azonban kicsi a valószínűsége, hogy az Uniper megkapja a megítélt kártérítést a Gazpromtól. A Gazprom megtámadta az ügyet egy szentpétervári bíróságon, és kevés olyan külföldi vagyonnal rendelkezik, amelyet le lehetne foglalni. Lényegében így a kártérítést úgy hajthatná be, hogy más európai vevők Gazprom felé elindított utalásait zároltatja.

Az ítélet végrehajtása Németországot is ellentétbe hozhatja európai partnereivel, ahogyan azt az OMV esetében láthattuk, amely még mindig a Gazpromtól kapja a gáz nagy részét. Az OMV jelezte, hogy a Gazpromtól való szállítását felfüggesztheti, ha egy külföldi bírósági ítélet arra kötelezi, hogy fizessen az Unipernek.

Magyarország, egy másik, az orosz gáztól nagymértékben függő ország, megelőző intézkedéseket hozott, hogy megakadályozza a Gazpromnak teljesített kifizetések lefoglalását. Májusban a kormány az ország energiaellátásával kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva rendeletet adott ki az MVM állami tulajdonú energiakonglomerátum Gazpromnak teljesített kifizetéseinek védelméről, ennek értelmében nem lehet zárolni a magyar utalásokat az oroszok felé. Azonban ez vélhetően ez az uniós joggal ellentétes intézkedés, amelyet vizsgálni fognak.

Az OMV diverzifikációs stratégiája magában foglalja a saját termelésből származó, valamint a Norvégiából – ás más országokból származó – cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyiségekből származó gáz felhasználásának növelését. Ez a megközelítés összhangban van a geopolitikai bizonytalanságokkal szemben az energiabiztonság és az ellenálló képesség fokozására irányuló szélesebb körű európai erőfeszítésekkel.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
repülő