Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg
Gazdaság

Magyar GDP-növekedés: drámai szám jelent meg

MTI
|
Portfolio
Idén 1,8-2,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre pedig a 3,5 százalékos növekedés mindenképpen elérhető - mondta a pénzügyminiszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában. A 2024-es növekedési előrejelzés sávja alapvetően új információ a kormány részéről, és minden korábbinál pesszimistább prognózis. Úgy tűnik, a kormány már lemondott az idei 2,5%-os növekedési céljáról.
A magyar gazdaság kilátásai is terítékre kerülnek október 17-i konferenciánkon. A gazdaságpolitika és a gazdaság vezető szereplői ott lesznek az eseményen, most érdemes regisztrálni:

Varga Mihály szerint "jó hír" európai összevetésben az éves növekedés, Portugáliát és Spanyolországot leszámítva mindenkit megelőzött Magyarország a második negyedéves növekedési adatok alapján. Hozzátette: az orosz-ukrán háború még mindig rányomja a bélyegét az európai gazdaságokra, ahogy a versenyképességi problémák és a magas energiaárak is hatással vannak rájuk. A német gazdaság gyengélkedése a magyar gazdaságot is lehúzza, a német modell jelentős kihívásokkal küzd, válságban van  - jegyezte meg. Remélhetőleg a következő félév már arról fog szólni Németországban is, hogy nulla fölé kerül a gazdaság növekedése, és ez "meg tudja húzni" Európát is.     

A jövőt illetően a tárcavezető optimista, mert minden nemzetközi felmérés  jelentős növekedést jósol a magyar gazdaságnak. Az év második felében bővülni fog a gazdaság, ugyanakkor meghatározó lesz, hogy mi történik Amerikában.     

Varga Mihály közölte: 3,5 százalékos növekedés 2025-ben mindenképpen elérhető, idén 1,8-2-2 százalékos növekedés reális.

A növekedést támogatja a reálbérek emelkedése, amely 9 hónapja tart, emellett bővül a fogyasztás is. "Javuló optimizmust lehet feltételezni", stabilak a növekedési kilátások - fejtette ki a miniszter, aki optimista abban a tekintetben, hogy a hitelminősítők ősszel is fenntartják Magyarország adósbesorolását.    

Mi történik a magyar gazdaságban?

Érdemes felidézni, hogy a kormány növekedési várakozásai a 2024-es évre vonatkozóan honnan indultak és hová értek. 2023 nyarán az idei költségvetés elfogadásakor 4%-os GDP-növekedéssel kalkulált a kormány, majd ezt idén év elején szállította le 2,5%-ra.
A második negyedéves hazai GDP-adat ugyanakkor átgondolásra késztette a kormányt az idei növekedési kilátások tekintetében és a realitás egyre komorabb képet fest. Már a GDP-adatok megjelenése előtti napokban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előre jelezte, hogy csökkenést fog mutatni a második negyedéves GDP-adat negyedév/negyedév alapon és akkor azt is mondta, hogy a két százalék feletti növekedés meglesz idén, inkább ez a 2,2-2,3%” várható.
Vagyis már az NGM is rontotta a kormányzati GDP-növekedési prognózist, a korábban érvényes 2,5%-ról. A miniszter ezt a háborús kérdéskör gazdasági szereplőkre gyakorolt hatásával magyarázta, ez ugyanis óvatosságra inti a lakosságot és a vállalatokat, ez egyfajta fedő alatt tartja a magyar gazdaságot.
Ehhez képest új információ most Varga Mihály közlése, aki az idén várható gazdasági növekedést 1,8% és 2,2% közé tette. Ezzel tovább rontotta a 2024-es évre vonatkozó kormányzati előrejelzést. Az szintén új információ, hogy Varga Mihály 3,5%-os növekedést mondott be 2025-re, ugyanis a tavasszal bemutatott konvergenciaprogramban még 4,1%-os prognózis szerepelt.
A kormányzati várakozások romlása ugyanakkor egyáltalán nem váratlan, logikus lépés a friss GDP-adatok fényében és megfelel az elemzők reakciójával, akiknek a konszenzusos véleménye alapján nem reális már, hogy a gazdasági növekedés idén elérje a 2,5%-ot, amit a kormány korábban várt. Inkább már az a kérdés, hogy éves alapon idén meglesz-e a 2%-os bővülés, van aki 1,5%-ot tart esélyesnek.

A magyar gazdaság kilátásai is terítékre kerülnek október 17-i konferenciánkon. A gazdaságpolitika és a gazdaság vezető szereplői ott lesznek az eseményen, most érdemes regisztrálni:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Az USA megfenyegette Oroszországot! Készek lebombázni a rakétáikat