Idén végre eljöhet a rég várt fordulat a világ áramtermelésében
Gazdaság

Idén végre eljöhet a rég várt fordulat a világ áramtermelésében

Erőteljesen növekedhet a világ áramfogyasztása idén és jövőre a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentése szerint. A tiszta megújuló források szerepe gyorsan tovább erősödhet, de idén várhatóan még a szénerőművi termelés is emelkedik. Ennek következtében a globális villamosenergia-szektor szén-dioxid-kibocsátása 2024-ben alapesetben még kismértékben tovább nőhet, mielőtt 2025-ben csökkenésnek indulna, de van rá esély, hogy ez már 2024-ben bekövetkezik.
A klímaváltozás elleni harc technológiai, pénzügyi lehetőségeiről, valamint a különböző CO2-csökkentési lehetőségekről a szeptember 4-i Sustainable World konferencián is szó lesz.

A globális áramigény bővülését elsősorban a robusztus gazdasági növekedés, az intenzív hőhullámok, valamint a villanyautók és hőszivattyúk terjedésében is megmutatkozó elektrifikációs trend hajtja. Ezek hatására a fogyasztás 2024-ben és 2025-ben az elmúlt két évtizedet tekintve az egyik legnagyobb mértékben emelkedhet, a 2023-as 2,5%-ot követően 4-4%-kal.

Ez a növekedési ráta 2007 óta a legmagasabb, leszámítva a globális pénzügyi válságból és a koronavírus-válságból való gazdasági kilábalás idején, 2010-ben és 2021-ben látott 7, illetve 6% fölötti értékeket.

iea
Forrás: IEA

Az idei évben és jövőre folytatódhat a megújulók gyors előretörése is az áramforrások között, részarányuk a globális ellátásban a 2023-as 30%-ról 2025-re 35%-ig emelkedhet az IEA becslése szerint. A globális áramigény 2024-2025-ös várható növekményének mintegy felét a naperőművek, további mintegy negyedét pedig a szélerőművek fedezik.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy 2025-ben először a megújuló forrásokból előállított villamos energia mennyisége meghaladja majd a szénerőművek termelését. Ezzel együtt a szénerőművi termelés volumene 2024-ben az alapeseti várakozás szerint még nem csökken, hanem nem egészen 1%-kal emelkedik majd a mindenekelőtt Kína és India által támasztott erőteljes áramigény hatására. A földgáztüzelésű erőművek villamosenergia-termelése globális szinten 1%-kal bővülhet a 2024-2025-ös időszakban.

Ennek eredményeképpen a globális villamosenergia-szektor szén-dioxid-kibocsátása 2024 még kismértékben tovább nőhet, mielőtt 2025-ben végre kevesebb mint 1%-kal csökkenésnek indulna. A jelentés ugyanakkor kiemeli, a kilátásokat jelentős bizonytalanságok terhelik, és ha például az év hátralevő részében folytatódik a kínai vízenergia-termelés visszapattanása, akkor ez visszafoghatja a szénerőművi termelést, és a világ áramtermelésének CO2-emissziója már 2024-ben ereszkedésnek indulhat.

A kibocsátáscsökkentést támogathatja, hogy a globális nukleárisenergia-termelés 2025-ben új csúcsot érhet el, átadva a múltnak a 2021-ben felállított rekordot. 2024-ben 1,6%-kal, 2025-ben pedig 3,5%-kal emelkedhet a világ atomenergia-termelése éves összevetésben, amit a francia nukleáris flotta karbantartási munkálatai jó részének befejezése, japán reaktorok újraindítása, valamint az új reaktorblokkok világszerte történő termelésbe állítása tesz lehetővé.

iea2
Forrás: IEA

A világ legnagyobb gazdaságai közül több különösen erőteljes növekedést produkál a villamosenergia-felhasználásban: Indiában idén 8%-kal nőhet a fogyasztás a gazdasági növekedés és a pusztító hőhullámok hatására, míg Kínában 6,5%-kal bővülhet az áramigény a gazdasági aktivitás fokozódásával, nagyjából a 2016-2019-es időszak átlagos növekedési rátájának megfelelően.

Az Egyesült Államokban az enyhe idő következtében 2023-ban csökkent, 2024-ben azonban 3%-kal ismét emelkedhet a fogyasztás a gazdasági növekedés, a hűtési igény erősödése, valamint az adatközpont szegmens bővülése hatására.

Az Európai Unió idén 1,7%-kal használhat több elektromosságot, mint tavaly, miután 2022-ben és 2023-ban az energiakrízis miatt visszaesett a fogyasztás. Az EU áramfogyasztásában 2023 negyedik negyedévében történt meg a pozitív fordulat, idén pedig tovább erősödött a trend, amint az energiaárak stabilizálódtak, és ennek hatására különböző iparágak aktivitása is nőtt. Az európai energiaárak azonban még így is meghaladják a koronavírus-járvány előtti szinteket is, és ez, a mérsékelten renyhe makrogazdasági kilátásokkal együtt továbbra is lefelé irányuló hatást gyakorol a villamosenergia-felhasználásra.

Az EU-ban 2024 egyébként újabb mérföldkövet hozhat az energiaátmenetben, mivel idén először a nap- és szélenergia-termelés együttesen meghaladhatja a fosszilis (olaj, szén, gáz) alapú áramtermelést, a megújulók összesített részaránya a termelési mixben pedig elérheti az 50%-ot.

iea3
Forrás: IEA

A világ számos részén a légkondicionáló berendezések fokozódó használata jelentős hajtóereje az áramfogyasztás növekedésének. Az év első felében számos régió tapasztalt intenzív hőhullámokat, amelyek az áramigényt emelve jelentős extra terhet raktak a villamosenergia-rendszerekre. Ahogy egyre több háztartás vásárol klímaberendezéseket, a hatás jelentősen növekedni fog, különösen a feltörekvő gazdaságokban, ahol a légkondicionáló berendezéssel rendelkező háztartások aránya jelenleg sokkal alacsonyabb, mint a hasonló éghajlatú fejlett gazdaságokban.

Ezért a légkondicionálók magasabb hatékonysági szabványainak bevezetése kulcsfontosságú lesz a megnövekedett hűtési igény villamosenergia-rendszerekre gyakorolt ​​hatásának mérséklése érdekében, de az elektromos hálózatok bővítése és megerősítése is nagyon fontos lesz a megbízhatóság érdekében.

A szervezet jelentésében azt is kiemeli, bár a tiszta energiaforrások térnyerése egyértelműen pozitív fejlemény, ez ugyanakkor történhetne jóval gyorsabban is a nemzetközi energia- és klímacélok elérése érdekében. Ennek érdekében, illetve a stabil, megbízható áramellátás biztosítása érdekében is kulcsfontosságú a villamosenergia-hálózatok bővítése és megerősítése, ahogyan az is, hogy magasabb energiahatékonysági standardok bevezetésével mérsékeljük a fokozódó igények hatásait.

Az IEA kiemeli a mesterséges intelligencia, illetve az adatközpontok terjedésének fogyasztásnövelő hatásait is. Sok régióban azonban a megbízható adatok hiánya hátráltatja az adatközpontok fogyasztásának becsléseit, az előrejelzéseket pedig a mesterséges intelligencia bevezetésének ütemével, a sokrétű és bővülő alkalmazásaival, valamint az energiahatékonyság javításának lehetőségeivel kapcsolatos bizonytalansági tényezők is nehezítik. Ezért az ágazati villamosenergia-igényekre vonatkozó adatok gyűjtésének bővítése és tökéletesítése kulcsfontosságú a múltbeli fejlemények és a jövőbeli trendek jobb megértéséhez.

A jelentés arra, a Magyarországon is egyre jobban ismert jelenségre is kitér, hogy az áramtőzsdéken egyre gyakrabban alakulnak ki negatív villamosenergia-árak. 2024-ben számos árampiacon jelentősen nőtt a negatív nagykereskedelmi árak kialakulásának gyakorisága, mivel a termelés és felhasználás technikai, gazdasági, szerződéses vagy szabályozási okok miatt nem elég rugalmas. A naperőművek terjedésével összefüggő jelenség arra is utal, hogy a keresleti oldal nem eléggé érzékeny az árakra, és hogy nem elérhető elegendő energiatároló kapacitás - hangsúlyozzák.

A negatív árak növekvő gyakorisága egyben azt is jelzi, hogy a kereslet és a kínálat nagyobb rugalmasságára van szükség, és hogy sürgősen növelni kell a rendszer flexibilitását. A rugalmasságot növelő megoldások, például a keresletoldali válasz, illetve az energiatárolás igénybevételéhez elengedhetetlen a megfelelő szabályozási keretek és piaci dizájn kialakítása is - húzza alá az IEA.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olimpia-Magyarország-nyugdíj-kifizetés-elismerés-franciaország-érme-sportoló-nemzetközi-olimpiai-bizottság-olimpikon