Meglepetésre megugrott a német infláció
Gazdaság

Meglepetésre megugrott a német infláció

Portfolio
A várakozásokat meghaladva nőtt a német infláció júliusban, ami azért különösen meglepő, mert a gazdaság gyenge helyzetben van. A német infláció felveti a kérdést, hogy az EKB mennyire tudja majd idén csökkenteni a kamatokat. Az eurózóna átlagot szerdán teszik közzé, az EKB azt fogja figyelembe venni.

A német infláció júliusban 2,3% volt, ami meghaladta az elemzői várakozásokat. Ennél fontosabb, hogy az EU-s módszertan szerint harmonizált index is a várakozások felett, 2,6%-on alakult, ami növekedést jelent az előző havi 2,5%-hoz képest. Az elemzők azt várták, hogy az éves infláció 2,4%-ra mérséklődik júliusban.

A maginflációs nyomás erős, júliusban 2,9% volt éves szinten. Ebből a szolgáltatások 3,9%-os éves drágulást mutattak, ami aggasztó, az előző hónapokhoz képest ugyanis nem látunk csökkenést.

Havi szinten is erőteljes volt az árnyomás, egy hónap alatt 0,5%-kal drágult az élet Németországban, ami jelentős gyorsulás az előző havi 0,2%-hoz képest (az elemzők stagnálást vártak a havi árdinamikában). A havi adatot egyszeri tényezők jelentősen szennyezhetik.

A vártnál erősebb inflációs nyomás azért különösen meglepő, mert a német gazdaság a második negyedévben visszaesett. Noha a július már nem a második negyedévhez tartozik, tehát elméletileg elképzelhető, hogy a harmadik negyedév elején már élénkült a kereslet, a beszerzésimenedzser-index adatok szerint Németország még júliusban is roppant gyengén teljesített.

A várakozások szerint a német gazdaság idén erősödhet, a reálbérek emelkedésével ugyanis helyreállhat a fogyasztás. A kereslet vártnál jelentősebb felpattanása ugyanakkor inflációs kockázatokat hordoz. A következő hónapok nagy kérdése, hogy a két kockátat (gyenge reálgazdaság vagy magasan ragadó infláció) közül melyik teljesül Európában.

Az Európai Központi Bank 2022 és 2023 között 4%-ra emelte az irányadó betéti rátát, hogy letörje az inflációt. Az áremelkedés mértéke a 2022-es tetőzés után jelentősen csökkent, de némileg még mindig az EKB 2%-is célszintje felett van.

Az infláció megugrásáért a járványügyi lezárások, az energiaválság, a koronavírus-válság utáni refláció, valamint a geopolitikai konfliktusok tehetnek, az utóbbi hónapokban viszont már a szolgáltatások visszatekintő árazása húzza fel az indexet a nyugati gazdaságokban (és idehaza is).

Németország a legnagyobb gazdaság az eurózónában, így az inflációjuk nagy mértékben befolyásolja az eurózóna átlagot. Az Európai Központi Bank csak a blokk átlagos inflációját veheti figyelembe, így ez az adat bír a leginkább piacmozgató erővel. Az eurózóna júliusi inflációját holnap ismerjük meg. A német inflációt nem reagálta túl a piac, az euró dollárral szembeni jegyzésében nem történt kilengés.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

További részletek hamarosan.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
munkakeresés