Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark
Gazdaság

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

A Telex által a MEKH adatbázisában kiszúrt információ kapcsán azt írja a lap, hogy a Green Energy Investhor Zrt. a Central European Opportunity Magántőkealap tulajdonában van, amely alapot az Equilor Alapkezelő kezeli, és amely a magántőkealappal, illetve a BDPST Zrt.-vel együtt egy pasaréti címre van bejegyezve, és Tiborz Istvánhoz köthetők. A tatabányai Euronergy Arrabona Kft. Szücs Ádám üzletember többségi tulajdonában áll, aki a lap információi szerint ismert szélenergiás vállalkozó.

Amint a MEKH oldalán tavasszal először megjelent, majd azóta frissített táblázat 8. oldalán látható: a Green Energy Investhor Zrt. 499 MW-os kapacitású projektet építhet fel Vadosfán a nagyfeszültségű hálózathoz csatlakoztatva 2030 végéig. Az Euronergy Arrabona Kft. összesen 196 megawatt kapacitást fejleszthet négy darab 49 megawattos kapacitású külön projekt segítségével szintén Vadosfán, szintén a nagyfeszültségű hálózathoz csatlakoztatva.

szeleromuvek2407

A Portfolio által beharangozott tavaszi, nagy visszhangot kiváltó kormánydöntés gyakorlatilag nem adott újabb csatlakozási jogot a második közzétételi eljárásban indult naperőművi projekteknek. A szélerőmű kapacitások EU felé vállalt célját (1000 MW, amiből a jelenlegi beépített kapacitás 325 MW) pedig azzal pipálja ki a kormány, hogy egyetlen csatlakozási ponton enged megvalósulni legalább 670 MW további kapacitást a közcélú hálózatba betáplálással.

A fenti két cég együttesen elnyert kapacitás joga ennél kissé magasabb, 695 MW, és így még biztosabban tudja majd teljesíteni a kormány a helyreállítási programban tett 1000 MW-os szélerőmű kapacitás vállalását 2030-ra. Amint megírtuk: a REKK közelmúltbeli szakmai tanulmánya 4000 MW szeles kapacitás megépítését szorgalmazta addigra Magyarországon, amely mellett számításaik szerint meg lehetne spórolni a három tervezett gázerőmű építési költségét.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
veszely-figyelmeztetes-jarvany-vilagjarvany-jarvanyhelyzet-pandemia-egeszseg-egeszsegugy