Itt a friss GDP-adat: felülmúlta a várakozást az eurózóna gazdasága
Gazdaság

Itt a friss GDP-adat: felülmúlta a várakozást az eurózóna gazdasága

Portfolio
A várakozásokat meghaladva tudott növekedni a második negyedévben az eurózóna gazdasága annak ellenére, hogy a legnagyobb tagállam, Németország visszaesett. Jelenős növekedésről így sem beszélhetünk.

Az eurózóna gazdasága a második negyedévben 0,3%-kal nőtt az előző negyedévhez képest (szezionálisan és naptárhatással igazítva). Az elemzők azt várták, hogy az előző negyedéves 0,3% után a második negyedévre 0,2%-ra lassul a gazdaság, ám ez nem történt meg. A mai adat kissé felülmúlta a várakozásokat, de még csak előzetes becslésről van szó, a második becslésben változhat némileg a szám.

Az előző év azonos időszakához képest 0,6%-kal nőtt az eurózóna gazdasága. Éves bázison ezzel gyorsulást látunk a növekedésben, az első negyedévben ugyanis még csak 0,4% volt az év/év alapú növekedés.

A mai adat rácáfolt azokra a várakozásokra, amely szerint az eurózóna továbbra is nehéz helyzetben van (ezt mutatták többek közt a beszerzésimenedzser-index adatok). Erőteljes felpattanásról továbbra sem beszélhetünk, de az látszik, hogy a növekedés megkezdte az élénkülést az euróövezetben.

A második negyedéves növekedést úgy tudta összehozni az eurózóna, hogy a legnagyobb gazdaság, Németország GDP-je zsugorodott. Azonban ezt kompenzálni tudta a francia gazdaság 0,3%-os, az olasz gazdaság 0,2%-os növekedése, de felfelé húzta az átlagot Spanyolország is 0,8%-os növekedése, hogy csak a nagyokat említsük. Ami a többi tagállamot illeti: az eurózónában Németországon kívül Lettország esett 1,1%-kal, az EU-ban pedig Magyarország (-0,2%) mellett Svédország GDP-je zsugorodott, utóbbi negatív rekorder az euróövezeten kívül 0,8%-kal. A fenti adatok mind a negyedév/negyedéves teljesítményt mutatják.

A várakozások szerint az idei évben élénkülnie kell a gazdaságnak, a kamatok ugyanis várhatóak csökkenni fognak. Az Európai Központi Bank 2022-ben és 2023-ban rekordszintre, 4%-ra emelte az irányadó kamatot, ami visszafogta a beruházásokat és a fogyasztást. Júniusban 3,75%-ra mérséklődött a kamat, és az év végéig további kamatcsökkentések várhatók. Kérdéses, hogy mennyi: ez az inflációs adat függvénye, önmagában a növekedési adatok egyelőre nem támasztják alá, hogy az EKB-nak sietnie kellene a kamatvágásokkal, hiszen óvatos élénkülés látszik az eurózónában. A mai GDP-adatközlés vélhetően nem írja felül a piaci kamatvárakozásokat.

Az idei növekedésben fontos szerepe lehet a fogyasztás élénkülésének, a reálbérek ugyanis idén növekedhetnek az eurózónában, mivel az infláció 3% alatt jár, a nominálbérek pedig 5% körül emelkednek. A fő kérdés most az, hogy a vásárlőerő visszatértével a lakosság visszatér-e a boltokba: ha túlságosan megélénkül a kereslet, az a magasan ragadó infláció veszélyével kecsegtet, a továbbra is óvatos lakosság viszont gyenge növekedést vetít elő. Ehhez a két forgatókönyhöz eltérő kamatpálya társul, úgyhogy érdekes lesz követni az európai fejleményeket a következő hónapokban.

További részletek hamarosan.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament távcső budapest állampapír