Meloni 270 fokos fordulatot csinálna Kínával
Gazdaság

Meloni 270 fokos fordulatot csinálna Kínával

Portfolio
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök ötnapos hivatalos látogatást tett Kínában, amelynek célja a kétoldalú kapcsolatok „újraindítása”, miután Olaszország tavaly kilépett a kínai Övezet és Út kezdeményezésből (Belt and Road – BRI). Meloni vasárnap találkozott Li Csiang kínai miniszterelnökkel, és kifejezte, hogy szeretné megerősíteni a gazdasági kapcsolatokat, miközben a kereskedelmi egyensúlyhiányt és a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos aggályokat is kezelni kívánja – számolt be a Financial Times.

Meloni és Li hároméves „cselekvési tervet” írt alá az ipari együttműködés fellendítésére, valamint az élelmiszerbiztonságról szóló megállapodást. Meloni azonban hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi kapcsolatokat méltányosabbá kell tenni, és megjegyezte, hogy Olaszországnak jelentős kereskedelmi deficitje van Kínával szemben. Sürgette a kínai piacra való jobb bejutást és a szellemi tulajdon erősebb védelmét. Li eközben óva intett a protekcionizmustól, és az EU-Kína párbeszéd és együttműködés elmélyítését remélte.

Meloni látogatására azt követően került sor, hogy Olaszország tavaly kilépett a BRI-ből, amit korábban sokszor bírált a kínai program kedvezőtlen feltételei miatt. Sok olasz vállalat tart a Peking részéről érkező esetleges megtorlástól, de Róma megpróbálta minimalizálni a következményeket, hangsúlyozva a „kölcsönösen előnyös” kapcsolatok fenntartásának szükségességét. Szakértők kiemelik a látogatás jelentőségét Olaszország gazdasági érdekei szempontjából, mivel az olasz export nagyban támaszkodik a Kínával való szoros kapcsolatokra.

A kínai állami média lekicsinyelte Olaszország BRI-ból való kilépését, és az amerikai nyomást okolta érte. Peking a geopolitikai bizonytalanságok közepette igyekszik stabilizálni az Olaszországgal fennálló kapcsolatokat, és olyan kérdéseket vethet fel, mint a kínai elektromos járművekre kivetett uniós vámok. Meloni azonban kritikusan nyilatkozott Kína kereskedelmi gyakorlatáról, és egyenlő versenyfeltételeket szorgalmazott. Látogatása egybeesik Marco Polo halálának 700. évfordulójával és a tavalyi 66,8 milliárd eurós kétoldalú kereskedelemmel.

Éppen emiatt ez lényegében egy 270 fokos fordulat: Olaszország nem térne vissza a BRI-be, a főbb területeken nem engedne, de a teljes ellenállás helyett egy-két területen békülne Pekinggel.

A nagy horderejű látogatás ellenére olyan szakértők, mint Michele Geraci, egy korábbi olasz kormánytisztviselő, úgy vélik, hogy az út valószínűleg nem fog jelentős eredményeket hozni. Geraci megjegyezte, hogy a kínai kormány megítélése szerint Meloni nem kedveli a Kínával való üzletelést. Mindazonáltal a látogatás azt jelzi, hogy Olaszország igyekszik egyensúlyt teremteni gazdasági érdekei és geopolitikai megfontolások között.

Címlapkép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök beszél első év végi sajtótájékoztatóján Rómában 2022. december 29-én, csütörtökön. A fotó forrása: Alessia Pierdomenico/Bloomberg via Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olimpia-franciaország-vasútvonal-párizs-távközlés-optikai-kábel-szabotázs-olimpia-rendezés