Külföldön már hódít a mesterséges intelligencia, de a magyar éttermek még óvatosak
Gazdaság

Külföldön már hódít a mesterséges intelligencia, de a magyar éttermek még óvatosak

A magyar vendéglősök még nem használják széles körben a mesterséges intelligenciát, de egy-egy munkafolyamatot már képes támogatni az AI. A kiemelkedően jól dolgozó munkavállalók teljesítményének elemzésére, így munkájuk elismerésére például kiváló. A Portfolio által megkérdezett piaci szereplők szerint idővel jelentős piaci hatásai lehetnek a szektorban annak, ha az AI-technológia igazán beindul.

„Új receptúrák kialakítására, ételkülönlegességek kikísérletezésére alkalmas lehet a mesterséges intelligencia. Esetleg arra, hogy pillanatokon belül összeállítson egy étlaptervet. Azt azonban nem gondolom, hogy a vendégek különleges igényeinek feltérképezésére jelenleg megfelelő” – értékelte a jelenlegi helyzetet Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Szerinte ugyanakkor azok a piaci szereplők, akik használni kezdik majd, az AI-fejlesztések előrehaladtával nagy előnyre tehetnek majd szert Magyarországon is, főleg akkor, ha fel tudják térképezni a vendégeik szokásait.

„Az a helyzet, hogy Magyarországon a vendéglátóegységek 90 százaléka kis- vagy családi vállalkozásként működik. Nincsenek olyan informatikai szakembereik, akik az AI-technológiára épülő rendszereket üzemeltetnék” – számolt be a jelenlegi helyzetről Kovács László. „Kevés a 40-es tulajdonos, inkább az 50-60 év közöttiek vannak többségben, akik ráadásul az új technológiát nem is nagyon akarják megtanulni” – vélekedett.

Pedig a nemzetközi trendek afféle mennek, hogy akár a rendelések felvételében, akár a fizetési megoldásoknál áttörés lesz a mesterséges intelligenciára épülő rendszerek használata miatt. Nemzetközi szinten, főleg a gyorséttermi kiszolgálásnál egyre több munkafázisban próbálják alkalmazni a mesterséges intelligenciára épülő rendszereket. Sokszor ugyanis már az alapanyagrendeléssel vagy a rendelések teljesítésének felgyorsításával kapcsolatban is egyre inkább építenek az új technológiákra, így gyorsítja a folyamatokat és csökkentve a költségeiket, hogy versenyképesebbek lehessenek a fogyasztói árak kialakításakor. Egy Tonny Pizza nevű cég például arról számolt be, hogy a rendelések automatizálásával és a fizetési rendszerek fejlesztésével óránként 3 db extra rendelést tudnak fogadni, és az újítás nagymértékben emelte az árbevételüket.

A mesterséges intelligencia használata itthon még nem tört be a piacra. A szakértők szerint ez a folyamat lassú lehet. A vendégek kiszolgálásának robotizációjában például Semsei Rudolf, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke sem hisz, legalábbis egyelőre. „A felszolgálórobotok bájosak, még nem bennük látom a vendéglátás jövőjét. Vannak más területek, például a logisztika, az irodai folyamatok, amiket sokkal könnyebb automatizálni és az ott esetlegesen felszabaduló munkaerőt alkalmazhatjuk majd a vendéglátásban” – mondta VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

Természetesen a konyhai háttérmunkálatokban vannak olyan munkafolyamatok, amiket kiválthat a digitalizáció. „Egy pincér mosolya a vendég felé viszont mindig sokkal többet ér majd annál, minthogy például az adott ételt a vendég kiveszi egy automatából és magának melegíti meg, vagy esetleg azt egy személytelen felszolgálórobot viszi ki azt az asztalához” – érvelt Semsei Rudolf.

„A rendelési szokások elemzésére egyelőre még nem vetjük be a mesterséges intelligenciát, a vendégélmény növeléséhez azonban már használjuk. Az AI-alapú turisztikai megoldás segítségével az elmúlt három év összes éttermünkről írt vendégvéleményt összegyűjtöttük közösségi oldalainkról, a Google-ből és a TripAdvisorból néhány perc alatt. Ezeket többek között a személyzetre, a várakozási időre vagy éppen a felszolgált fogások minőségére vonatkozóan is tudjuk szűrni. Még azt is meg tudjuk nézni a segítségével, hogy felszolgáló kollégáink közül az elmúlt három évben ki kapta a legtöbb elismerő szót. Ezen adatok birtokában és elemzése után tovább növelhetjük a vendégélményt és ezáltal a vendégelégedettséget is” – összegezte a jelenlegi munkamódszert Semsei Rudolf. Ennek eredményeképp elismerik legjobban dolgozó munkatársaikat, amely számukra további ösztönző erőt jelent számukra. A mesterséges intelligencia segítségét szövegíráshoz és fordításhoz is igénybe veszik.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
szoul-del-korea