Rogoff: Tényleg gyengülhet a dollár, ha Trump nyeri az elnökválasztást?
Gazdaság

Rogoff: Tényleg gyengülhet a dollár, ha Trump nyeri az elnökválasztást?

Ha a korábbi amerikai elnök, Donald Trump 2025-ben visszatér a Fehér Házba – ahogy arra a legtöbb fogadási piacon még mindig 60%-os vagy annál nagyobb esély mutatkozik –, vajon eléri, hogy a dollár árfolyama gyengüljön, amit mind ő, mind pedig alelnökjelöltje, J.D. Vance szenátor annyira szeretne? Ők természetesen azt gondolják, hogy valamit tenni kell azért, hogy Amerika feldolgozóipara visszanyerje korábbi dicsfényét, és úgy vélik, hogy ezt a célt leginkább magas vámok kivetésével és a zöldhasú leértékelésével lehet elérni.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Vance – aki Trump ellenzőjéből a republikánus elnökjelölt hűséges támogatójává vált – többször is azzal érvelt, hogy a dollár jelenlegi erős árfolyama aláássa az amerikai munkaerő versenyképességét. Ez az érvelés a sajtó számára nagyon tetszik, mivel inkább hangzik sportról, mint unalmas közgazdaságtanról szóló beszélgetésnek, és az elemzők reakciója nagyrészt arra összpontosított, hogy az amerikai elnöknek milyen kevés befolyása van a globális árfolyampiacok felett. Az biztos, hogy hosszú története van annak, hogy az amerikai elnökök és pénzügyminiszterek próbálják – igaz sikertelenül – nyilatkozataikkal felfelé vagy lefelé vinni a dollár árfolyamát. Ráadásul sokan azt jelezték előre, hogy a trumpi adócsökkentések és vámok felderengő képe valójában felfelé nyomja a kamatokat, és erősíti a dollárt.

De a sietségben, hogy rámutassanak Trump gondolkodásának hibáira – ami a mainstream sajtóban a trumpi tábor által javasolt intézkedések értékelésének kiindulópontja – egy részletre nem fordítottak kellő figyelmet: amint azt az idei nyáron Európában és Ázsiában dorbézoló vidám amerikai turisták jól tudják, a dollár most valóban nagyon erős. Különösen igaz ez, ha a különböző valuták vásárlóerejét figyelembe vevő dollárszámításokat nézzük. A „dollár reálárfolyamának” az Amerika fő kereskedelmi partnereinél tapasztalható relatív inflációval korrigált, széles körű mérése azt mutatja, hogy a zöldhasú árfolyama messze a szokásos történelmi szintek felett van.

Csak az 1985-ös és a 2002-es árfolyamcsúcsok tűnnek távolról is összehasonlíthatónak a jelenlegi helyzettel. Mindkét esetben a dollár árfolyama az azt követő években meredeken csökkent.

Az árfolyamokat köztudottan nehéz megmagyarázni, még kevésbé előrejelzni, de a devizapárok és a történelmi körülmények széles skáláján látható egyik empirikus szabályszerűség az, hogy amikor a reálárfolyam messze eltér az átlagtól, akkor jellemzően az átlaghoz való némi visszatérés mutatható ki. Ez az ütem nem feltétlenül gyors, jellemzően három évbe telik, amíg a reálárfolyam túlértékeltsége a felére csökken, de az adatokban mégis jól megfigyelhető. Továbbá a reálkiigazításnak nem feltétlenül kell magán az árfolyamon keresztül történnie – az USA kereskedelmi partnereinek magasabb inflációja is okozhatja ezt, bár általában nem ez a helyzet.

Ez azt jelenti, hogy van némi igazság abban az állításban, hogy a dollár túl erős.

Ráadásul ez azt is jelenti, hogy Trumpnak nagy valószínűséggel szerencséje lenne a dollárral, még akkor is, ha nem tesz semmit. Ugyanez lenne a helyzet akkor is, ha Kamala Harris nyerné meg az elnökválasztást.

Japán esete – amely még mindig a világ negyedik legnagyobb gazdasága – jó, bár szélsőséges példája az árfolyamváltozás ezen dinamikájának. Az elmúlt három évben a jen nagyjából értékének egyharmadát elveszítette a dollárral szemben, bár a kumulatív infláció az Egyesült Államokban jóval magasabb volt. Japánban az infláció még a 2%-os szintet is nehezen érte el, míg Joe Biden elnöksége alatt az amerikai infláció megközelítette a 20%-ot. Korábban Japán volt a világ egyik legdrágább fejlett gazdasága, ahová érdemes elutazni, most pedig az egyik legolcsóbb. A kínai jüan árfolyama is csökkent.

Milyen tényezők fogják ismét felfelé hajtani az olyan valuták árfolyamát, mint a jen és a jüan? Egyrészt az USA kamatciklusa jelenleg egy eltérő ponton áll. A hosszú távú amerikai kamatok valószínűleg jóval a Covid előtti szintek felett maradnak, de a rövid távú kamatok várhatóan csökkennek, míg a japán kamatok valószínűleg emelkedni fognak. Ráadásul, bár a gyenge jen felfelé nyomja az árakat Japánban, ahol a legtöbb árucikket (beleértve a dollárban árazott olajat is) importálnia kell, az olcsó import áradata segít visszafogni az amerikai inflációt. Valójában az ázsiai országok annyira kétségbeesetten akarnak az USA-ba exportálni egy esetleges Trump-elnökség előtt, hogy a kelet-ázsiai konténerhajók biztosítási költségei az egekbe szöktek.

Azt előrejelezni, hogy pontosan mikor csökken a dollár reálértéke, egyszerű hazardírozás lenne. A dollár árfolyama nagyon könnyen tovább emelkedhet, mielőtt elkezdene esni, függetlenül attól, hogy Trump mit mond majd a Truth Social weboldalán. Sajnos, még ha a dollár inkább előbb, mint utóbb gyengül is, ez valószínűleg nem tántorítana el egy második Trump-kormányzatot attól, hogy megvalósítsa tervezett vámpolitikáját, amelyet mind Trump, mind Vance politikailag célszerű és hatékony megoldásnak tart.

Reméljük, hogy a Trump-kormányzat a vámintézkedésein túlmenően (ami elég rossz lépésnek számít majd) nem próbál beavatkozni a devizapiacokba – például a dollár mesterségesen gyengén tartása érdekében alkalmazott keménykezű tőkekorlátozásokkal, vagy egy erőtlen Fed-elnök beiktatásával.

Trumpnak és Vance-nek igaza lehet a magas dollár költségeit illetően, de az általuk javasolt gyógymódok többsége több kárt okozna, mint maga a betegség.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

Kenneth Rogoff
A Harvard Egyetem közgazdászprofesszora. 2001 és 2003 között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza és kutatási igazgatója volt. Kutatási területei közé tartoznak többek között az adósság- és pénzügyi válságok, a jegybanki függetlenség, valamint az árfolyam-politika kérdései. 1978-ban megszerezte a nemzetközi sakknagymesteri címet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vihar