Bemondták: jöjjön a 300 ezer forintos minimálbér!
Gazdaság

Bemondták: jöjjön a 300 ezer forintos minimálbér!

A legalacsonyabb fizetéseknél jövőre 12,5 százalékos béremelést javasol a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Ez bruttó 300 ezer forintos minimálbért és 360 ezer forint garantált bérminimumot jelentene 2025-re. A szakszervezetek 10-12 százalékos béremelést tartanának indokoltnak, miközben a munkaadói szervezetek és a kormány sem nyilatkozott még a jövő évi bértervekről. Annyit lehet sejteni, hogy a munkaadók ennél sokkal kisebb emelést szeretnének.

„Tekintve, hogy a garantált bérminimum rendszerének átalakítása az idei évben nem tekinthető reálisnak, ezért a Munkástanácsok álláspontja, hogy 2025. január elsejétől a minimálbér összege bruttó 300 ezer forint, míg a garantált bérminimum összege bruttó 360 ezer forint összegben kerüljön meghatározásra” – közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

A Portfolio a héten megírta, hogy Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint is itt a nagyszerű alkalom, hogy elérjük a 300 ezres minimálbért, ami több mint 12 százalékos emelést jelent. A jelentős emelésre azért van szükség, mert az eddigi, szintén kétszámjegyű emelések mellett tapodtat sem sikerült az EU-s ranglistában javítani a helyzetünkön, tehát indokolt a jelentős emelés – érvelt az inflációhoz képest jelentősebb béremelés mellett.

„Ahhoz, hogy a nagyjából 5 százalékos infláció mellett tartani lehessen a reálkeresetek 5-6 százalékos emelkedését, 10 százalék körüli bruttó fizetésemelkedésre lenne szükség 2025-re” – érvelt a kétszámjegyű béremelés mellett Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

A munkáltatói szervezetek szerint az alacsony infláció nem indokolja a 10 százalék feletti béremelést, és a gazdaság állapota sem teszi ezt most lehetővé.

Bár azt még nem közölték, hogy akkor milyen mértékű béremelést tartanának 2025-re kigazdálkodhatónak.

"A tárgyalások még csak most kezdődtek el, így konkrét mértékekről még nem időszerű nyilatkozni. Az már most látszik, hogy az idei évben jelentős béremelést hajtunk végre, amelyet a minimális bértételek tavaly decembertől bevezetett emelése is támogat" - mondta korábban a Portfolio-nak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. "A minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 10 százalékkal nőtt és az átlagbérek növekedése inkább a 15 százalékhoz közelít, miközben az infláció 4 százalékos szint körül mozog. Az idei évben tehát masszív reálbér-növekedés várható, amely még a tavalyi kismértékű reálbér-csökkenés kompenzáló hatását figyelembe véve is jelentős" - fejtette ki.

Ez nagyon komoly – sok esetben elviselhetetlen – megterhelést jelent a vállalkozásoknak, különösen úgy, hogy a kereslet és a megrendelések intenzívebb felfutása még mindig várat magára

- mondta Perlusz. Hozzátette: a bevételek elmaradnak a remélt mértéktől. "Emellett a munka termelékenységében sem látunk komolyabb javulást" - érvelt az alacsonyabb béremelés mellett."A bérköltség tehát jobban nő, mint ahogy azt a bevételek vagy a termelékenység indokolná. A cégmegszűnések a kiskereskedelemben ennek a folyamatnak a részei" - mondta.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége egyébként közlése szerint azért tett konkrét béremelési javaslatot, mert a garantált bérminimum rendszerének átalakítását az idei évben nem tekinti reális lehetőségnek. Álláspontjuk szerint 2026-tól lehetne a magasabb garantált bérminimum az új legalacsonyabb bér, ha ettől lehetne eltérni lefelé, megfelelő végzettség hiányában, egyes (al)ágazatok vagy éppen bizonyos munkakörök esetén. A „lefelé történő eltérést” viszont a cégeknek igazolniuk kellene. Erre az érdekvédelmi szervezet szerint már a hatályos jogi szabályozás is megfelelő lehetőséget ad azzal, hogy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 153. § (2) alapján a Kormány a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű kötelező legkisebb munkabért és garantált bérminimumot állapíthat meg.

További probléma lehet a minimálbér és a garantált bérminimum esetleges egységesítésénél, hogy a közszférában ebből probléma lenne, mert számos illetményrendszer esetében a garantált bérminimum számítási alapot képez. Erre a munkaadói szervezet azt javasolja, hogy a legalacsonyabb fizetések egy meghatározott arányát például 1,2-1,3-as szorzóval képeznék azok a tételek, ahol a bérrendszer alapja a garantált bérminimum.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mestint