Újabb devizakötvény-kibocsátásra készül a kormány a kínai hitelfelvétel után
Gazdaság

Újabb devizakötvény-kibocsátásra készül a kormány a kínai hitelfelvétel után

Portfolio
A Portfolio által csütörtök reggel megírt 1 milliárd eurós kínai hitelfelvételről azt közölte Varga Mihály, hogy azt a piacinál kedvezőbb feltételek mellett vette fel a kormány, azonban a kamatokra vonatkozó részleteket nem közölt. A pénzügyminiszter azt is belengette, hogy az ősszel még egy szamurájkötvényt is kibocsáthat a magyar állam.

A kormány célja, hogy minél több magyar intézményi szereplőt, például bankokat és biztosítókat vonjon be a magyar állampapírok vásárlásába. Ezzel csökkenthető a külföldi és lakossági befektetők szükségessége, ami a lakossági állampapírok kondícióira is hatással lesz – mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV kérdésére. Azt is közölte, hogy a hitel feltételei kedvezőbbek a piacinál, és az infrastruktúra-fejlesztés a fő cél, de a pontos kamatokról és a felhasználásról nem árult el több részletet.

Mindezt azzal indokolta, hogy: „a bilaterális megállapodásoknál üzleti érdeket sérthet egyéb információ megadása.”

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a magyar adósságkezelés hosszú ideje több forrásra épít, hogy diverzifikálják a szükséges tőkebegyűjtését. Az elmúlt években a hagyományos angolszász és európai piacok mellett Katar, Japán és Kína is fontos partnerekké váltak.

Ősszel Japánban Szamuráj-kötvény kibocsátást is terveznek.

A miniszter kiemelte, hogy Kínával hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak, több alkalommal jelentek meg a Panda-kötvény piacon is, például a zöld átállás támogatására szolgáló Green Panda Bond kibocsátással. Az aktuális hitel kedvezőbb árazásban állapodtak meg, amely elsősorban közlekedési és energetikai fejlesztésekhez járul hozzá.

Amint arról beszámoltunk, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban az Inforádiónak adott interjúban az 1 milliárd eurós kínai hitel kapcsán arról beszélt, hogy a devizaadósság megfelelő szinten ál, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy törekedni kell a forintban történő eladósodásra és annak hosszabb távra való kiterjesztésére. Szóba került a befektetési alapok és biztosítók szabályozása is, amelyek az állampapírok vásárlására ösztönzik ezeket az intézményeket.

Nagy Márton kiemelte, hogy az idei évben az államháztartás elsődleges egyenlege egyensúlyt mutat, és a deficit csak az állam kamatkiadásai miatt alakul ki. Az elsődleges egyenleg nullás, és a hiány a kamatkiadások nagyságának megfelelő, ami 4,3-4,5%-ot tesz ki. Jövőre a kamatkiadások jelentősen csökkenhetnek a GDP 3,4-3,5%-ára.

A műsorban elhangzottak alapján a kormány több lábon álló, diverzifikált finanszírozási stratégiát folytat, amely a nemzetközi partnerek bevonásával és az intézményi szereplők aktívabb részvételével igyekszik biztosítani az ország gazdasági stabilitását és fejlesztési céljainak megvalósítását.

Címlapkép forrása: EU

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-1471257064