Nagyon durvát szólt vissza Zelenszkij tanácsadója Gulyás Gergely zsarolást hangoztató szavaira
Gazdaság

Nagyon durvát szólt vissza Zelenszkij tanácsadója Gulyás Gergely zsarolást hangoztató szavaira

Portfolio
Azokra a Gulyás Gergely által a mai Kormányinfón tett kijelentésekre, hogy Ukrajna a békemissziós erőfeszítések miatt zsarolja Magyarországot és Szlovákiát a Lukoil-szállítmányok blokkolásával, nagyon durvát szólt vissza Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik legbefolyásosabb tanácsadója.

Amint hírfolyamunkban megírtuk: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt állította, hogy a Lukoil-lépés mögött, amit zsarolásnak nevezett, az húzódik meg: Ukrajna azt követeli Magyarországtól, hogy "hagyjunk fel a békepárti politikával". Szerinte Ukrajna az olajszállításon keresztül zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, azaz éppen azokat az országokat zsarolja, akik következetesen kiállnak a tűzszünet mellett.

Az üzemanyagellátás kapcsán azt is mondta, szeptemberig kell megoldást találni, tehát nincs jelenleg indok a pánikra, de később üzemanyag hiány is lehet. Közben Lantos Csaba energiaügyi miniszter azt is felfedte, hogy a Mol milyen lépései mentén sikerült egyelőre áthidalni a helyzetet, és megerősítette a Portfolio azon kedden megírt információját, hogy az ukrán elnök asztalán volt már egy, a Lukoil szállításainak blokkolását feloldó javaslat, de azt nem írta alá.

Mindezek után kérdezte péntek délután a Reuters Mihailo Podoljakot, Zelenszkij elnök egyik legbefolyásosabb tanácsadóját a fentiekről. Ő visszautasította Gulyás Gergely szavait, mondván: egyrészt az ukrán lépésnek semmi köze a zsaroláshoz, másrészt a békepártiságot is kritizálta.

A tudósítás szerint azt írta a hírügynökségnek, és fontos, hogy orosz olajszállításokról írt általában, nem pedig csak a Lukoil szállításairól:

Ahhoz a helyzethez, hogy Ukrajna felfüggesztette a Druzsba-vezetéken az orosz olajtranzitot, semmi köze a zsarolásnak az ukrán változat szerint.

Úgy folytatta:

Magyarország és Szlovákia nem tényleges békefenntartóként áll ki, és nem a békéhez és az igazságossághoz ragaszkodik, hanem kizárólag az Oroszországnak tett engedményekhez.

Podoljak azzal vádolta a szomszédos országokat, hogy "szembe mennek az Európai Unió vonalával", amely támogatja Kijevet az Oroszországgal vívott háborúban, és azt ajánlotta nekik, hogy sürgessék a Kremlt, hogy hagyjon fel az ukrán energia- és tranzitcsatornák támadásával.

Címlapkép forrása: Kyodo News via Getty Images

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1471257064