Nagy Márton: újra visszaeshetett a magyar gazdaság
Gazdaság

Nagy Márton: újra visszaeshetett a magyar gazdaság

Portfolio
Kisvállalkozói- és újabb családvédelmi akciótervet készít a kormány a jövő évre, az elképzeléseket ősszel tárgyalják – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtök este. Nagy Márton az összefoglaló szerint azt mondta, hogy a cél a növekedés beindulásának támogatása. Azt elárulta, hogy várakozásai szerint a jövő héten megjelenő második negyedéves magyar GDP-adat újra csökkenést mutathat negyedév/negyedév alapon az ipari export gyenge teljesítménye miatt, ami "mindenképpen meglepő" folyamat szerinte.

A jövő héten megjelenő második negyedéves GDP-adattal kapcsolatos minisztériumi várakozásokról azt mondta a miniszter: 1,5-2% közötti év/év növekedési adatra várnak. A negyedéves növekedési adat kapcsán úgy fogalmazott: "azt vártuk, hogy az első negyedévhez képest lesz további javulás, de úgy tűnik, főként az ipar miatt, hogy ez veszélyben van". Sőt szó szerint kijelentette:

Véleményem szerint ez nem fog bekövetkezni.

Hozzátette: "az iparon belül az exportdinamika jelentős visszaesést mutat, ez mindenképpen meglepő, hogy ilyen gyenge a külső kereslet.

Ennek a folyamatnak a szíve az európai versenyképességben és az európai elektromos autózásra való átállásban található, amelynél „nagyon erőteljes bizonytalanságot látunk”, mert míg a franciák teljesen ráálltak erre, a németek „ide-oda rángatják a kormányt”, hol támogatásukat jelzik az elektromos átállásra, hol nem. A magyar soros elnökség letett az asztalra egy, az összeurópai elektromos autózás átállását segítő programot a versenyképességi kezdeményezéseken belül, meglátjuk, hogy milyen fogadtatásra talál majd. Ő azt látja, hogy a németek is hajlanak arra, hogy valamilyen formában visszavezessenek egy támogatási programot, főleg a vállalatok körében. Szerint a jövő októberi német választások előtti kampány is befolyásolhatja, hogy a németek tartják-e majd magukat a 2035-ös dátumhoz, amikortól az eddigi ígéretek szerint már nem lehet belső égésű motorokat eladni.

Úgy látja: „Franciaország jó úton jár, Németország lefelé szakad”, és ebben az infrastruktúra a legfontosabb ok. Ez a tendencia „megrágja a magyar növekedést”. „Tény, hogy a vállalatok most nagyon gyenge keresletet érzékelnek, a belső kereslet óvatosan élénkül, a külső kereslet teljes mértékben visszaesést mutat”.

Ezzel együtt úgy látja: „a két százalék feletti növekedés meglesz idén, inkább ez a 2,2-2,3%” várható, amely az uniós tagállamok között az első harmadba számít. Megjegyezte: „a háborús kérdéskör óvatosságra inti a lakosságot és a vállalatokat, és ez a gyenge külső kereslet,

ez fedő alatt tartja a magyar gazdaságot, és nem tudja megközelíteni a 3-4%-os növekedést.

A Nagy Márton által idénre vázolt 2,2-2,3%-os éves átlagos GDP-növekedés alatta marad az Európai Bizottság tavaszi prognózisában jelzett 2,4%-nak, illetve a kormány áprilisban mondott 2,5%-os várakozásának is.

Az elektromos átállásra építő magyar stratégián nem kell változtatni szerinte, mindig vannak ebben a folyamatban „huplik”, és lehet, hogy nem a 90%-os átállást fogjuk elérni, hanem mondjuk a 40-50%-ot. A BYD európai értékesítési nehézségei a német gazdasághoz kötődik szerinte, mivel például ott kizárták a támogatási programból.

A Lukoil-ügy „elég keményen” érinti Magyarországot, mert kérdés, hogy az üzemanyagellátás hogyan alakul. Szerinte az ukránok lépése nem túl barátságos volt, sőt

Elég barátságtalan, ellenséges lépésnek tekinthető, ez megnehezíti a magyar olajellátást,

amelyre politikai és gazdasági szinten is kell megoldást találni.

Jövőre pedig most úgy fogalmazott a miniszter, hogy ha az exportpiacok helyzete javul, és ha a kormány gazdasági akcióterveket indít, akkor megközelítheti a 4% körüli szintet a GDP-növekedés. Eddig 4% feletti növekedési prognózis volt a hivatalos 2025-re.

Szavai szerint olyan cselekvési tervekre van szükség: egy kisvállalkozásokra és egy családokra vonatkozó tervre, amelyek segítik a gazdasági aktivitás élénkülését, és segítenek megközelíteni a jövő évi 4% körüli növekedést.

Közölte azt is, hogy várhatóan emelik a légtérhasználati díjat, és komoly változásokat terveznek a magyar légirányításnál.

További részletek hamarosan.

Címlapkép forrása: Portfolio

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DSZZS20240708007