Kiderült, hogyan vészeli át Magyarország a Lukoil olajszállításainak ukrajnai blokkolását
Gazdaság

Kiderült, hogyan vészeli át Magyarország a Lukoil olajszállításainak ukrajnai blokkolását

Portfolio
A Mol más orosz olajszállítóktól és harmadik országoktól is vásárolt plusz olajmennyiségeket, utóbbiak az Adria-vezetéken keresztül jutnak el Magyarországra, és "azon vagyunk, hogy a jövőben se legyen ellátásbiztonsági kockázat" – ezt jelentette ki Lantos Csaba energiaügyi miniszter pénteken Tusnádfürdőn.

A hvg.hu Bálványosi Szabadegyetemről szóló helyszíni tudósításából az is kiderült, amit a Portfolio teljesen más forrásból származó saját információként már kedden reggeli elemzésében megírt. Eszerint most Lantos azt mondta:

Zelenszkij elnök asztalán volt előkészítve egy olyan rendelkezés, amely a Lukoilra vonatkozó tilalmat feloldotta volna, ám azt végül nem írta alá.

Mi úgy tudjuk, hogy a Lukoil exportcége, a Litasco kapcsán egyértelműsítették volna az ukránok, hogy az ezen a cégen keresztül bonyolított ukrajnai tranzitszállításokat nem érintik az ukrán szankciók (azaz gyakorlatilag a Lukoil továbbra is zavartalanul szállíthatta volna az olajat Magyarországra és Szlovákiába). A magyar kormányfő ukrán elnök számára is meglepő moszkvai látogatása azonban hozzájárult ahhoz, hogy nem írta alá ezt az előterjesztést.

Lantos a tusnádfürdői program során jelezte: a lépést elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány, de "azon vagyunk, hogy a jövőben se legyen ellátásbiztonsági kockázat". Ennek érdekében több lépés is történt. Ezután árulta el azt, hogy hogyan tudta egyelőre kezelni a Mol az kieső szállításokat:

A kiesett olajmennyiséget tudtuk pótolni. A Mol már vett más országból, harmadik forrásból olajat, amely a Krk-i terminálon, az Adria-vezetéken át jön majd Százhalombattára és Pozsonyba a finomítókba. Más orosz termelőktől is vásárolnak olajat. Itt a veszélyt az jelenti, ha teljesen leáll a Barátság kőolajvezeték.

Ezzel együtt megnyugtatásként hozzátette: a magyarországi stratégiai tárolók jelenleg teljesen fel vannak töltve, azaz van 3-3 hónapra elegendő nyersolaj, illetve finomított termék is tárolva, összhangban a nemzetközi előírásokkal.

A lap a fentiekkel szembe állítja azt, ami lényegében egyidőben Budapesten a Kormányinfón hangzott el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Ő azt mondta, hogy egyelőre a Mol nem hív le máshonnan, a hosszú távú szerződésekben szereplő normál ütemezéshez képest, nagyobb mennyiséget. Azt is állította, hogy egyelőre nem érzékelhető a Lukoil kiesése, majd 1-2 hét múlva kiderül, mi a helyzet. Rámutatott arra is, hogy ha a helyzet nem oldódik meg szeptemberig, üzemanyaghiány lehet Magyarországon.

Gulyás azt is felvázolta, hogy mi az a három megoldási irány, amely látszik: az egyik megoldás az, hogy "Ukrajna belátja: ezt két uniós tagállammal szemben nem teheti meg", hiszen az EU-csatlakozásra vágyik. A másik megoldás az, hogy "az Európai Bizottság a segítségünkre siet". Hozzátette:

A harmadik lehetőség pedig az, hogy van-e olyan jogi kiskapu a döntéssel szemben, amely lehetővé teszi, hogy az olajszállításnál ne az legyen érintett, akit az új ukrán jogszabályok tiltanak. Tehát számtalan irány és lehetőség van. Nyilván mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Ukrajna állítsa helyre azt a helyzetet, amelyben az orosz olajhoz mi is hozzáférhetünk.

Gulyás megjegyezte: "jónéhány olyan országot lehet találni", amely köztes országon keresztül vásárolja az orosz kőolajat, így hivatalosan, közvetlenül már nem vesz, de a gyakorlatban igen.

Címlapkép forrása: EU

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
michigani-fogyasztói-bizalmi-index-bizonytalanság-gazdasági-aktivitás-munkaerő-százalék-infláció-fogyasztói-hangulat